„CFlow“ primena: pasikeitė PSD įmokos dydis ir mokėjimo tvarka

2016.01.28

Ar jau žinote, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos pasikeitė privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos? Iki 2015 metų pabaigos PSD įmoka siekė 29 Eur, dabar jos dydis – 31,5 Eur.

31,5 Eur yra 9 proc. minimalios mėnesinės algos, kuri šiuo metu yra 350 Eur. PSD apskaičiuojamas taip: 350 x 0,09 = 31,5 Eur. Kitaip sakant, PSD dydis priklauso nuo minimalios mėnesines algos dydžio – jai pasikeitus, pakinta ir PSD įmokos, kurią reikia mokėti kas mėnesį, dydis. „CFlow“ taip pat primena, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos PSD įmokas reikės pateikti nebe Valstybinei mokesčių inspekcijai, bet Sodrai!

„CFlow“ primena, kad mokėti PSD įmokas privaloma visu individualios veiklos metu – net jei aktyviai jos ir nevykdote. Pasibaigus kalendoriniams metams, asmenys, vykdantys individualią veiklą, taip pat turi perskaičiuoti už praėjusius kalendorinius metus mokėtinas PSD įmokas. Sumokėtų ir mokėtinų PSD įmokų sumų skirtumas turi būti sumokėtas iki metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai termino paskutinės dienos (t. y. iki kiekvienų metų gegužės 1 dienos).

IŠIMTYS: minėtų PSD įmokų nereikia mokėti asmenims, už kuriuos mokamos sveikatos draudimo įmokos (arba kurie jas moka patys), būtent: dirbantiems pagal darbo sutartį, studentams, valstybės tarnautojams, pareigūnams, pensininkams, neįgaliesiems ir kitiems Sveikatos draudimo įstatyme nurodytiems asmenims (pasitikslinti, ar privalote mokėti PSD įmokas, galite, paskambinę Mokesčių informacijos centro numeriu 1882 arba paskaitę čia).

Kokia nauda iš PSD jums?  

Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos įstatymas numato, kad apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu valstybė laiduoja nemokamą asmens sveikatos priežiūrą įstaigose, sudariusiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis. Šių sutarčių pagrindu lėšos, gyventojų mokesčių pavidalu sumokėtos valstybei, patenka į valstybines ar privačias gydymo įstaigas, kuriose, kuomet esate drausti privalomuoju sveikatos draudimu, įgyjate teisę gauti Sveikatos draudimo įstatymo ir kitų teisės aktų nustatytas asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Paprasčiau tariant, mokėdami PSD įmokas, lankytis pas gydytoją ir naudotis is gydymo paslaugomis prireikus galite nemokamai (plačiau apie tai skaitykite čia).

DĖMESIO: nesumokėjus PSD įmokos laiku, sveikatos draudimas nutrūksta net 3 mėnesiams! Todėl labai svarbu PSD įmokomis pasirūpinti tinkamai. Jas mokėti reikia kas mėnesį iki paskutinės jo dienos (jei mokate už sausį, tai turite padaryti ne vėliau, kaip iki sausio 31 dienos). Įmokos mokamos į Sodros surenkamąsias sąskaitas. Daugiau informacijos ieškokite čia.

Taip pat skaitykite:
Individualios veiklos mokesčiai? Nieko sudėtingo!


Kilo neaiškumų? Rašykite mums el. paštu info@cflow.lt arba skambinkite Mokesčių informacijos centro numeriu 1882.

Parengta pagal puslapio sodra.lt informaciją 

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau