„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Rubrikoje „Jie – freelanceriai“ šįkart svečiuojasi laisvai samdoma specialistė Deimantė Pauliuščenkaitė. Mergina sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos-kūrybininkės bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams kaip „Garnier“, „Fructis“, ar „Viaplay“. Skaitykite visą interviu žemiau. 

Rubriką „Jie – „freelanceriai“ pristato laisvai samdomiems specialistams sukurta elektroninė apskaita „CFlow“ (išbandykite nemokamai čia).

Creative concept, Art direction – D. Pauliuščenkaitė

– Ar seniai dirbi kaip „freelancerė“? Kokios srities laisvai samdoma specialistė esi ir kokia veikla užsiimi? 

– „Freelancere“ dirbu jau keletą metų, tačiau prieš tai individualią veiklą derinau su nuolatiniu darbu. Visiškai laisvai samdoma specialiste tapau šį pavasarį. Ką veikiu? Spendžiu kitų problemas kūryba. O jei rimčiau, rūpinuosi prekės ženklų bei renginių komunikacija, jos turiniu – kartais nuo pačių pirmųjų žingsnių („brandinimo“), kartais – įnešdama naujų kūrybinių vėjų į jau esamą situaciją.

– Kur dirbai, ką veikei anksčiau ir kas paskatino pradėti individualią veiklą? 

– Anksčiau dirbau meno galerijoje, kūrybinėje ir skaitmeninėje agentūrose Taline ir Vilniuje. Kas paskatino „freelancinti“? Tiesiog uždaviau sau nuoširdų klausimą, kaip iš tiesų noriu šiuo metu gyventi: kaip dirbti, kokiu ritmu, kas stabdo. Atsakymas tapo aiškus. O dėl pradžios… Jos dažnai būna sunkesnės. Svarbiausia – nemesti. Geri dalykai tikrai ateina, tik reikia įdėti pastangų.

Creative concept, Copywrite – D. Pauliuščenkaitė

– Esi ir meno vadovė, ir kūrybinių tekstų rašytoja. Paprastai šias pareigas užima skirtingi specialistai, tačiau tavo atvejis kitoks. Kaip įvaldei šiuos du amatus ir kaip jie papildo vienas kitą?

– Kiek tik save pamenu, nuo mažens turėjau gebėjimus tiek rašymui, tiek piešimui. Užtruko laiko (pradėjau kaip tekstų rašytoja), kol supratau, kad tekstinės ir vizualios formos mano galvoje yra neatsiejamos. Kai rašau, matau tekstą vaizdiškai. Kai matau vaizdus, noriu apie juos rašyti. Užsuktas, bet visuomet įdomus ratas.

– Kokie įdomiausi, didžiausi projektai, prie kurių tau yra tekę prisidėti? Kas yra tavo pagrindiniai klientai?

– Nežinau,  ar pavyktų išskirti kelis. Teko dirbti ir su milžinais, kaip L’Oréal Paris, Samsung, tiek su daug mažesniais. Kiekvienu atveju, tai – iššūkis. Malonus iššūkis sau. Kalbant apie dabartinius klientus – sąrašas prasideda IT sfera, baigiasi mada. Esu idėjos žmogus, jei man patinka mintis, tikslas, kuriama nauda, tuomet ir norisi bendradarbiauti. Tai dar vienas „freelancerio“ privalumas – laisvė dirbti su tais produktais ar paslaugomis, kuriais tiki.

Creative Concept, Art direction, Copywrite – D. Pauliuščenkaitė

– Daugelis galvoja, kad siekti karjeros aukštumų galima tik dirbant samdomą darbą didesnėje įmonėje, bet ne vykdant individualią veiklą. Ar sutinki su tokia nuomone? 

– Tai priklauso nuo to, ką žmogus laiko karjeros aukštuma. Vieniems tai – aukštos pareigos, dirbant kažkam, kitiems – savos įmonės įkūrimas. Man karjeros aukštuma yra antrasis variantas – visuomet norėjosi turėti kažką savo. Tad „freelancinimas“ – racionali pradžia.

– Ateityje galvoji apie nuosavą „freelance“ bendradarbiavimo agentūrą. Ar galėtum plačiau papasakoti, kas tai yra ir kaip ši idėja gimė? 

– Taip, daugėjant klientų, daugėja ir minčių apie ilgalaikį bendradarbiavimą su kitais specialistais, galintį virsti laisva agentūra. Tačiau kol kas paliksiu intrigą – pakalbėsime apie tai neužilgo (šypsosi).

– Neseniai organizavai naujo standarto dizaino ir meno įvykį „Lokacija“. Kas tai per renginys ir kam jis skirtas? 

– Tai nestandartinio tipažo dizaino ir meno šventė, įvykusi šią liepą, Vilniaus rotušės aikštėje. Kuo nestandartinė? Čia lipama iš įprastų pardaviminių pop-up rėmų – lankytojams rodomi procesai (nuo kūrybinių dirbtuvių iki tapymo gyvai), ne vien galutiniai rezultatai. Organizavimas nukrito iš dangaus. O jei rimtai, susipažinau su nuostabia šio renginio sumanytoja Erika Kiele, ji papasakojo apie turimą idėją, kuri sužavėjo ir mane. Kibom į darbus. Kibsim ir vėliau. Tai tęstinis projektas, kuris, sulaukęs teigiamų atsiliepimų, kitais metais įvyks ne vieną kartą.

Nuotr.: Reda (Čia Tu?)

– Individualios veiklos mokesčiai ir buhalterinė apskaita. Ar sudėtinga pradedančiam „freelanceriui“ visa tai greitai įsisavinti ir kaip su šia „biurokratija“ tvarkaisi pati?

– Tam reikia laiko. Manau, svarbiausia atrasti sau tinkančią sistemą. O jei kyla neaiškumų – nelaukti, KLAUSTI ir išsiaiškinti, kad netektų gūžčioti pečiais vėliau.

– Koks svarbiausias patarimas, kurį duotum žmogui, norinčiam pradėti individualią veiklą?

– Jei sėdi nepatenkintas biure ir mąstai, kad norėtum pradėti dirbti sau – gana burbėti, daryk tai dabar. Dažniausiai žmones stabdo nestabilumo baimė. Galbūt pradžia ir bus sunkesnė, tačiau vėliau, jei tik norėsi, atsiras ilgalaikių klientų – stabilumas sugrįš. Metas mesti baimes ir gyventi taip, kaip norisi.

Creative concept, Art direction – D. Pauliuščenkaitė

Norite pasidalinti savo sėkmės istorija? Rašykite mums el. paštu info@cflow.lt arba siųskite asmeninę žinutę feisbuke. O likusius „freelancerius“ kviečiame nemokamai išbandyti laisvai samdomiems specialistams sukurtą elektroninę apskaitą

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau