„Jie – „freelanceriai“. K. Černeckis: „Rinkdamiesi papuošalus, žmonės darosi drąsesni“

2018.05.11

Dešimtajame „CFlow“ rubrikos „Jie – freelanceriai“ interviu – Karolis RO Černeckis. 31 metų vyras jau ilgą laiką dirba individualiai, o jo rankoms noriai pasiduoda įvairiausi metalai ir akmenys. Išskirtinius papuošalus kuriantis juvelyras savo aistrą sėkmingai pavertė darbu ir daugelio gerai žinomu prekės ženklu „RO Jewellery“, kuris ypač daug dėmesio sulaukia iš moterų.   

– Ar seniai dirbi kaip „freelanceris“? Kur dirbai, ką veikei anksčiau ir kas paskatino pradėti dirbti savarankiškai?

– Savarankiškai dirbu jau penkerius metus. Studijuodamas paskutiniame Vilniaus dailės akademijos metalo plastikos meno ir juvelyrikos kurse, pradėjau dirbti juvelyrikos galerijoje. Pradžioje dirbti atrodė įdomu, nes tai buvo ne tik pragyvenimo šaltinis, bet ir nuolatinis mokymosi procesas. Įsisavinus technologijas gimė natūralus noras įgyvendinti savo paties idėjas. Taigi, netrukus ėmiau vykdyti individualią veiklą pagal pažymą.

RO jewellery

– Tavo pagrindinė veikla – juvelyrikos prekių ženklas „RO Jewellery“. Kiek laiko jis gyvuoja ir ar lengvai pavyko įsitvirtinti Lietuvos rinkoje? Ar turi daug konkurentų? O gal atvirkščiai – mūsų šalyje vis dar pernelyg dominuoja masinė prekyba juvelyrikos dirbiniais?

– „RO Jewellery“ gyvuoja jau trejus metus. Įsitvirtinti rinkoje reikia laiko. Tačiau, dirbant nuosekliai ir nesiblaškant, tai padaryti nėra taip jau sunku. Mūsų šalyje vis dar dominuoja masinė prekyba, bet žmonėms vis labiau reikia individualumo ir kokybės. Masiniuose juvelyrikos gaminiuose šitų kriterijų pasigendama, todėl, kalbant apie išskirtinius juvelyrikos papuošalus, žmonės tikrai drąsėja.

– Žiedai – viena iš tavo dviejų pagrindinių kuriamų papuošalų grupių. Ar galėtum plačiau papasakoti apie jų gamybą? Kiek laiko užtrunka pagaminti žiedą?

– Kadangi labai mėgstu juvelyrinius akmenis, tai visas procesas priklauso nuo akmens. Kai paimi akmenį į rankas, rodos, jis pats pasufleruoja, kokioje žiedo formoje geriausiai atsiskleis. Kartais visas procesas trunka 3 dienas, o kartais gali trukti ir mėnesį, būna ir taip, kad žiedas „nesidaro“, „nesikuria“. Tuomet geriausia  padėti žiedą į šoną ir negalvoti apie jį. Po kurio laiko prisimeni paliktą kūrinį ir rankos pačios griebia jį pabaigti.

– Knieti paklausinėti apie žieduose naudojamus akmenis. Kokius renkiesi tu?

– Kai tik pradėjau dirbti, čiupdavau akmenis, kokie tik pasitaikydavo – įvairiausių formų, dydžių, briaunavimų, kilmių… Visi buvo nematyti ir įdomūs. Dabar, kai pažįstu akmenis, renkuosi mažiau matytus ar briaunuotus, pradėjau dažniau naudoti „laisvos formos“ šlifavimo akmenis. Vienas iš neseniai atrastų akmenų yra levandinis kvarcas – kvarcų giminės akmuo, sunkiai randamas ir kasamas Brazilijoje. Jis pasižymi švelniu, mėlynu, violetiniu švytėjimu.

– Taip pat kuri auskarus. Kuo, lyginant su žiedais, skiriasi jų gamyba? Kuriuos aksesuarus tau pačiam kurti įdomiau ir kodėl?

– Auskarai reikalauja daugiau techniškumo. Jie turi būti komfortiški, lygiai „gulti“ ausyse ir tuo pačiu nebūti per sunkūs, kad netemptų ausies. Skirtingo modelio auskarai reikalauja skirtingų, tvirtų užsegimų. Kuriant papuošalus, man šiuo metu yra svarbi forma, faktūra, detalės, akmenys. O kas gausis, žiedas ar auskarai, nėra labai svarbu.

– Ar dirbi ir pagal individualius užsakymus? Jei taip, kokiomis progomis į tave kreipiasi aksesuarų ieškantys klientai?

– Dirbu pagal individualius užsakymus. Daugiausiai į mane kreipiasi moterys, kurios nori pasipuošti išskirtiniais papuošalais. Pastebiu, jog užsakovės tampa vis drąsesnės ir pačios ateina pas mane su neįtikėtinais papuošalų sumanymais. Tai labai žavi.

– „RO Jewellery“ feisbuko puslapyje rašoma, kad kurti tave įkvepia miestai, žmonės ir pasakos. Gal galėtum atskleisti, kokie pasaulio miestai ir jų objektai (o gal juose įgytos patirtys) tave įkvepia?

– Kol kas žaviuosi baroko architektūra. Joje randu jausmus, didingumą ir dinamiškumą. Kalbant apie miestus, pastaruoju metu man labai patinka senovinė Berlyno miesto architektūra.

– Tavo darbų, berods, galima išvysti ir užsienyje. Su kokiomis galerijomis dirbi? Ar daug gauni užsakymų iš užsienio klientų, ar šiuo metu labiau orientuojiesi į mūsų šalies rinką?

– Dirbu tik su juvelyrikos galerijomis. Mano darbų galima pamatyti Berlyno, Vilniaus ir Kauno juvelyrikos galerijose. Tiesa, karts nuo karto papuošalų užsisako ir užsienyje gyvenantys žmonės, tačiau dabar labiau orientuojuosi į Lietuvos bei Vokietijos rinkas.

– Viename interviu teko skaityti, kad kurdamas madų vaikytis nemėgsti. Ir vis dėlto būtų įdomu sužinoti, kokios papuošalų tendencijos ryškios 2018–2019 metais?

– Šiais metais akcentuojamas masyvumas, aukso spalva padengtos architektūrinės ir augalų motyvais inspiruotos detalės. Taip pat ryškus papuošalų asimetriškumas.

– Individualios veiklos mokesčiai ir buhalterinė apskaita. Ar „freelanceriui“ sudėtinga visa tai greitai įsisavinti ir kaip su šia „biurokratija“ tvarkaisi pats?

– Be įprastos apskaitos, juvelyrai dar turi pildyti ir prabavimo rūmų žurnalus, teikti metines ataskaitas. Veiklos pradžioje visa buhalterija, mokesčių skaičiavimai man atrodė it tamsus miškas. Bet po truputį gilinantis, kaip visa tai daroma, ima darytis gerokai aiškiau. Dabar „biurokratijai“ per mėnesį skiriu porą dienų.

Norite pasidalinti savo sėkmės istorija? Rašykite mums el. paštu info@cflow.lt arba siųskite asmeninę žinutę feisbuke. O likusius „freelancerius“ kviečiame nemokamai išbandyti laisvai samdomiems specialistams sukurtą elektroninę apskaitą


Asmeninio archyvo nuotr.  

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau