Jie –„freelanceriai“. Mama ir sūnus rinką užkariauja, dirbdami kartu

2017.12.28

„CFlow“ rubrikoje „Jie – freelanceriai“ vieši Justas Daukšys ir Rita Daukšienė. Darnus mamos ir sūnaus tandemas – įrodymas, kad individualia veikla vienodai sėkmingai verčiasi tiek jaunesnės, tiek ir vyresnės kartos atstovai, o kartais net – dirbdami išvien. Šiame interviu – plačiau apie tris individualias veiklas: reklamos, vigvamų ir spalvotų raidžių gamybos.   

– Justai, ar seniai dirbi kaip „freelanceris“? Kokios srities laisvai samdomas specialistas esi ir kokia veikla užsiimi?

– Individualiai dirbu jau beveik metus, jei tiksliau, nuo 2017 metų vasario penktos dienos. Tą datą atsimenu labai gerai, tikriausiai todėl, kad tai buvo pirmas tikras žingsnis savarankiškumo link. Savo veiklą, o, juo labiau, veiklos sritį apibūdinti kiek sudėtinga. Trumpai tariant, esu dviejų elektroninių parduotuvių – koalaprint.lt ir vigvamai.lt – savininkas. Pagrindinė mano veikla yra reklaminės atributikos gamyba, o hobis – vigvamai.

– Kur dirbai, ką veikei anksčiau ir kas paskatino pradėti dirbti savarankiškai? Ar pradžia buvo sudėtinga?

– Prieš pradedant individualią veiklą, dirbau JAV kapitalo tarptautinėje įmonėje, o žvelgiant į dar senesnius laikus – keliose tiek veikla, tiek pačiu dydžiu besiskiriančiose bendrovėse. Imtis individualios veiklos paskatino noras realiai apčiuopti savo darbo rezultatus, nes to dažniausiai nepajunti, būdamas didelės korporacijos dalimi. Nors pradžia buvo pilna klausimų ir nežinios, vos per kelis mėnesius pavyko įsivažiuoti į tinkamą ritmą ir atrasti kelią, kuriuo norėjosi ir vis dar norisi judėti į priekį.

– Kaip kilo mintis gaminti vaikams skirtus vigvamus? Kuo jie ypatingi? Kokiais dar susijusiais aksesuarais ir produktais prekiauji?   

– Vigvamai gimė visiškai netikėtai. Tiksliau tada, kai pradėjau geriau pažinti įvairius reklaminės spaudos būdus, kuriuos nusprendžiau pritaikyti būtent vigvamų gamybai. Kuo jie ypatingi? Tuo, kad visi vigvamų dizainai yra išskirtiniai, savo klientams suteikiu galimybę pasirinkti unikalų dizainą, norimas spalvas, piešinius ir panašiai. Su vigvamais susiję produktai yra medinės abėcėlės vaikų kambariams, kurias gaminu kartu su savo mama.

– Kita tavo individuali veikla susijusi su reklama. Ar galėtum plačiau papasakoti apie „Koala print“? Kokias paslaugas teiki ir kokia produkcija prekiauji, prisidengęs šiuo pavadinimu?

– „Koala print“ yra mano tikrasis varikliukas. Tai veikla, su kuria pradėjau augti ir su kuria tikiuosi augti ateityje. „Koala“ užsiima reklaminės atributikos gamyba. Vis dėlto šis projektas labiausiai susikoncentravęs į vėliavų gamybą. Tai yra ganėtinai netradicinė veikla, nors ir mena gilią istoriją. Be vėliavų, dar prekiauju foto sienelėmis, reklaminiais gultais, lipdukais ir kita reklamine atributika.

– Vykdai dvi ganėtinai skirtingas veiklas, kurias pavertei sėkmingais ir pelną nešančiais projektais. Ko, tavo manymu, reikia, kad individuali veikla pavirstų sėkmingu verslu? Kokių priemonių ėmeisi pats?

– Visų pirma, reikia kantrybės, ypač pirmaisiais mėnesiais, nes jie, bent jau man, buvo sudėtingiausi. Tuomet reikia nepamiršti tokių dalykų, kaip veiklos tikslas, kurio visada stengiesi siekti. Jeigu vieną tikslą pasiekei iškart, ieškok kito, taip nestovėsi vietoje ir pastoviai ieškosi kelių tobulėjimui. Vienas svarbiausių žingsnių link sėkmingos individualios veiklos yra baimės jausmo judėti naujais keliais atsikratymas. Man labai patinka pasakymas: „Geriau pamėginti ir gailėtis, negu gailėtis, kad nepamėginai“, tai turbūt viena pagrindinių mano taisyklių. Tiesa, dar neišmokau tinkamai planuoti laiko, tačiau labai tikiuosi tai padaryti greitu metu.

– Kodėl savo projektams įgyvendinti pasirinkai būtent individualios veiklos, o ne, sakykime, įmonės formą? Kuo individualios veiklos pažyma pranašesnė tavo atveju?

Iki įmonės reikia užaugti tiek savo veikla, tiek savo charakteriu. O individualios veiklos pažyma suteikia daugiau laisvių veikti ir ieškoti palankių sprendimų.

 

 – Rita, taip pat esate „freelancerė“. Kas iš jūsų pirmiau pradėjo vykdyti individualią veiklą? Kaip nusprendėte dirbti savarankiškai? Galbūt, prie to prisidėjo sūnus? O gal atvirkščiai – jį paskatinote jūs?

– Individualią veiklą vykdyti pradėjome kartu. Tiesiog ateina laikas, kai pagalvoji, kad reikia pradėti realizuoti savo sumanymus, o jų, pasirodo, ne taip ir mažai.

– Ar individualią veiklą su sūnumi vykdote bendromis jėgomis? O gal net šiek tiek konkuruojate tarpusavyje?

– Dirbame ir kartu, ir atskirai. Kai kuriuose darbuose sūnus man padeda, kai kuriuose aš padedu jam. Konkurentais tikrai nesame, džiaugiamės tiek savo, tiek kito pasiektais rezultatais.

– Ar galėtumėte plačiau papasakoti apie savo individualią veiklą? Kokias paslaugas teikiate ir kuo prekiaujate? 

– Mano veikla yra „Spalvotos raidės“. Jos unikalios tuo, kad dažniausiai raidžių kūrime dalyvauja pats klientas: puslapyje išsirenka raides (pastatomas arba pakabinamas ant sienos), tada pats pasirenka šriftą, raidelių aukštį, spalvas ir, kuo mes labai didžiuojamės, – šilkografinius ornamentus. Belieka tik realizuoti kliento sumanymus.

– Žmonės labai kūrybingi, kartais raidelių pasirinkimas labai nustebina, o rezultatas būna netikėtai gražus. Klientai atsiunčia nemažai „apgyvendintų“ raidelių nuotraukų, sulaukiame daug šiltų, paskatinančių laiškų.

– Laikui bėgant, „Raidelės“ pradėjo augti, atsirado šeimų monogramos, žodžių paveikslai, mediniai padėkliukai, pakabos, įvairios dekoracijos, Kalėdų žaisliukai, pufai-dėlionės, tekstilė, pjovimas ir graviravimas lazeriu.

– Kam ir kokiais atvejais reikalingos spalvotos raidės? Kas yra dažniausi jūsų klientai?

– Pastatomos ir kabinamos ant sienos medinės raidės „apsigyvena“ vaikų kambariuose, darželiuose, parduotuvių iškabose, keliauja į užsienį kaip padėkos, dovanos, puošia krikštynų, vestuvių ir kitas šventes. Tuo metu mediniai skaičiai auga kartu su vaikais, turime ne vieną šeimą, kurie jau turi tradiciją vaikų gimtadienius švęsti kartu su mūsų gamintais skaičiukais.

– Spalvotomis raidėmis, sprendžiant iš to, kad turite ir anglišką svetainės versiją, turbūt prekiaujate ir užsienyje?

– Teisingai. Toliausiai jos „apsigyveno“ Australijoje, Brunėjuje, dažniau „apsigyvena“ Europoje.

– Individualios veiklos mokesčiai ir buhalterinė apskaita. Ar sudėtinga pradedančiam „freelanceriui“ visa tai greitai įsisavinti ir kaip su šia „biurokratija“ tvarkotės jūs ir jūsų sūnus?

– Kauno Technologijos universitete mokiausi buhalterinės apskaitos, tačiau džiaugiuosi, kad vykdant individualią veiklą, apskaita yra supaprastinta, šiuo tikslu labai patogu naudotis ir elektronine individualios veiklos apskaitos programa „CFlow“.

Nuotraukos – iš asmeninio pašnekovų archyvo. 

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau