Jie – „freelanceriai“. Danielius Goriunovas („Debesyla“): „Esu baisus tinginys“

2017.08.11

„CFlow“ pristato naują straipsnių ciklą „Jie – freelanceriai, kuriame nuo šiol – laisvai samdomų specialistų sėkmės istorijos, patirtys ir patarimai. Pirmame šios rubrikos interviu kalbiname Danielių Goriunovą, daugeliui geriau žinomą „Debesylos“ vardu.

– Danieliau, ar seniai dirbi laisvai samdomu specialistu? Kokios srities „freelanceris“ esi ir kokia konkrečiai veikla užsiimi?

– Labas! Esu tinklaraštininkas ir paskaitų vedėjas – rašau tekstus ir vedu paskaitas. Rašyti man kiek smagiau, nes tai reikalauja mažiau darbo (juk parašius kokybišką tekstą gali būti ramus kokius 5 metus). Realiai, turbūt tapau savotišku saviugdos guru, nors to niekada nesiekiau.

– Kuo, tavo nuomone, išsiskiri iš kitų tos pačios srities „freelancerių“?

– Tuo, kad esu baisus tinginys. Netgi knygą apie tinginystės naudą sveikatai ir produktyvumui išleidau. Na, ir dar – į savo darbą įdedu visą širdį. Lietuvoje netrūksta tinklaraštininkų, bet didelė dalis jų dirba kažkaip… Hm… Tik dėl pinigų? Šlovės? Nežinau. Žodžiu, bent jau tingumu tikrai išsiskiriu!

D. Goriunovas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.

– Kur dirbai, ką veikei anksčiau ir kas paskatino pradėti dirbti savarankiškai? Ar pradžia tau buvo sudėtinga?

– Pirmiau studijavau statybos inžineriją, nes tėvai sakė, kad reikia diplomo ir kad be diplomo negyvensi. Kažkaip dabar jau trečius metus gyvenu be diplomo. Turbūt jo prireiks vėliau.

Studijų metu dirbau draudimo brokeriu „Gjensidige“. Įmonė šauni, žmonės irgi šaunūs. Bet veikla mane šiek tiek „nužudė“ – tikrai ne mano stilius sedėti ir įkalbinėti žmones apsidrausti. Aš geriau kokį straipsnį apie draudimo svarbą parašysiu!

– Kaip pasikeitė tavo gyvenimas, įpročiai, dienotvarkė po to? Ar pokyčiai išėjo į naudą? Kaip nauja realybė skyrėsi nuo tavo įsivaizdavimų?

– Žinot… O aš nieko ir neįsivaizdavau. Galbūt todėl užtrukau 3 metus, kol gavau bent eurą pajamų (net ne pelno) iš savo tinklaraščio – į pelną „einu“ tik apie metus su trupučiu.

Aš niekada nieko neplanavau, dar ir dabar neplanuoju. Man pasiūlo nuveikti ką smagaus ar pats sugalvoju, ir tai padarau. Mėnesiui atsijungti internetą? Smagu! Padariau. Geriausias mėnuo, kokį esu turėjęs! Išleisti popierinę knygą? Na, jei siūlote, ponai iš leidyklos, tai… Na, galim! Pirmyn!

Tai turbūt būti „freelanceriu“ ir yra ta laisvė nekurti dvidešimties ateinančių metų verslo planų, o tiesiog mėgautis gyvenimu ir plaukti juo. Mėgautis kiekviena diena, dirbti iš širdies, gyventi. Man tai patinka!

D. Goriunovas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.

– Ką darytum kitaip, jei dirbti individualiai pradėtum dabar?

– Prašyčiau daugiau eurų. Galbūt gaudavau mažai atlygio, nes dirbau beveik dykai?

– Esi portalo debesyla.lt autorius. Ar galėtum šiek tiek plačiau papasakoti apie šį projektą? Ar jis susijęs su tavo individualia veikla? Kaip?

– Tai – mano veiklos pagrindas. Be debesyliečių, savo sekėjų, būčiau niekas. Ir jei kurią dieną jie nuspręs, kad, Danieliau, gana čia tau, tai ties čia ir baigsis mano veikla – ieškosiu naujo gyvenimo pašaukimo. Esu butybė, kurią sukūrė mano sekė… Oi. Atsiprašau, įsijaučiau į Dievo vaidmenį.

Na, o savo tinklaraštyje aš pasakoju apie beprotiškus iššūkius, savęs pažinimą, psichologiją ir minimalizmą. Puslapyje reiškiu savo mintis. Tik dėl tinklaraščio galiu rašyti taip, kaip rašau dabar.

– Ar esi susidūręs su nemaloniais klientais? Gal turi labiausiai įstrigusią situaciją? Kaip ją sprendei? Beje, kokios užsakovų savybės tave labiausiai erzina?

– Kadaise bendravau su žmonėmis, kurių požiūris buvo daugmaž toks: „Laba diena, esame moksleiviai iš X (mažo miestelio, kažkur 250 kilometrų atstumu nuo Kauno). Norėtume pakviesti, kad pravestumėte paskaitą. Mes pasakysime, kad ją filmuosime, bet išties nefilmuosime; sumokėti 20 eurų už benziną taip pat negalime, nes negalime. Ai, ir į paskaitą ateis du žmonės, nes mes pamiršime padaryti reklamą. LOL, kam to išvis reikia. YOLO.“

… Gerai, kad tokių atvejų buvo tik vienas. Dėjau ant tokių žmonių.

D. Goriunovas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.

– Kokie užsakovai, kokios užduotys tau patinka labiausiai? Koks tau yra idealus klientas?

– Norus. Arba, kitaip tariant, priešingas ką tik minėtam variantui.

Neapkenčiu, kai į paskaitą ateina pamiegoti arba vietoj to, kad perskaitytų straipsnį iki galo, sako: „Ai, įdomu, bet per ilga“. Aš juk neverčiu vartoti tai, ką sukuriu. Galima visai neskaityti!

– Individualios veiklos mokesčiai ir buhalterinė apskaita. Ar sudėtinga pradedančiam „freelanceriui“ visa tai greitai įsisavinti ir kaip su šia „biurokratija“ tvarkaisi pats? 

– Su „CFlow“ – itin lengva! Ir taip, čia reklama jums.

– Koks svarbiausias patarimas, kurį duotum kitam „freelanceriui“? 

– Dirbi tris mėnesius, tačiau vis tiek neuždirbi?.. Nesustok. Bandyk, bandyk kitaip, bandyk dar kitaip. Po trejų metų (arba greičiau) pamatysi, kad įgūdžiai susidėjo į kalną, o reklamuoti savęs nebereikės. Ar bent jau tai suveikė man, netyčia.


D. Goriunovas. Nuotr. iš asmeninio archyvo.

Dirbi individualiai ir nori pasidalinti savo sėkmės istorija? Rašyk mums adresu info@cflow.lt arba siųsk asmeninę žinutę feisbuke

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau