10 filmų individualiai dirbantiems grafikos dizaineriams ir… dailininkams

2018.03.05

Seniau rubrikoje „Filmai freelanceriams“ esame rekomendavę net 17 filmų individualiai dirbantiems tekstų kūrėjams. Šįkart mūsų akiratyje – grafikos dizaineriai ir… dailininkai. Pristatome dešimt kino juostų laisvai samdomiems specialistams, savo darbe besivadovaujantiems kūrybiškumu.

  1. Drew: The Man Behind the Poster

„Žvaigždžių karai“, „Atgal į ateitį“, „Indiana Džounsas“, „Haris Poteris“… Šių ir daugelio kitų garsių filmų plakatus kūrė tas pats žmogus – Drew Struzan. 2013 metais pasirodžiusioje dokumentinėje juostoje apie D. Struzan talentą pasakoja tokie režisieriai, kaip: Stevenas Spielbergas, Harrisonas Fordas, Guillermo del Toro, Georgeas Lucasas, Michaelas J. Foxas ir kitos įžymybės. Pašnekovai tikina, kad D. Struzan plakatai ne tik tobulo grafinio dizaino, bet ir meno pavyzdys, tapęs neatskiriama visame pasaulyje žinomų Holivudo filmų dalimi.

  1. Crumb

Robertas Krambas – žymus Amerikos karikatūristas, laikomas „undergroundinių“ komiksų tėvu ir neatsiejama septintojo dešimtmečio pop kultūros dalimi. Kontroversiški autoriaus darbai šokiruoja vulgarumu, brutalumu, rasizmu, seksizmu ir juodu humoru – drąsa, kurią šiandien ypač sunku įsivaizduoti. Čia nėra teigiamų personažų ir moralinių vertybių: moterys vaizduojamos kaip paprasčiausi sekso objektai, vyrai – kaip jų ištroškę gyvuliai, policininkai – kaip kiaulės. Apie vieną iš geriausiai žinomų Krambo personažų „Fritz the Cat“ sukurtas ne vienas animacinis filmas su daugybe sekso scenų. Galbūt, ne veltui kai kurie žmonės karikatūristo kūrinius vadina tiesiog pornografija?

  1. Pollock

Turbūt visi žino anglišką pasakymą „Think outside the box.“ Pasimokyti būtent tokio, netradicinio ir kūrybiško, mąstymo galima iš Džeksono Poloko. Viena pagrindinių abstraktaus ekspresionizmo judėjimo figūrų į paveikslus pažvelgė kitu kampu tikrąją to žodžio prasme. Dailininkas nenaudojo molbertų ir net teptukų, drobes nuo sienų perkėlė ant žemės, o dažus ne tepdavo, bet varvindavo ir drabstydavo. Filme daugiau sužinosite apie sudėtingo charakterio menininko gyvenimą, kūrybinius ieškojimus ir naujos tapybos formos įsitvirtinimą XX amžiaus pirmosios pusės meno lauke.

  1. Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child

Žanas Mišelis Baskija – dar vienas dailės išsišokėlis, gimęs Niujorke, praėjus ketveriems metams nuo Džeksono Poloko mirties. Pradėjęs nuo grafičių,  autorius netrukus ėmė tapyti ant drobių ir kaip mat sulaukė pripažinimo. Ilgainiui menininko šlovė pasiekė tokį lygį, kokį paprastai įsivaizduojame, kalbėdami apie garsiausias roko pasaulio žvaigždes. Narkotikai, pinigai ir kiti turtai, o kur dar pažintys su tokiomis įžymybėmis, kaip Andy Warholas… Visa tai turėjo skandalingasis Baskija. Deja, kaip ir ne viena roko muzikos ikona, pastarojo gyvybė užgeso labai anksti, perdozavus narkotikų. Nepaisant to, kad sulaukė vos dvidešimt septynerių, autorius paliko daugiau nei tūkstantį darbų, dabar kabančių didžiausiuose pasaulio muziejuose.

  1. Sign Painters

Nuo įžymybių iki žmonių, apie kurių kūrybą mažai kas nutuokia. Filmas „Sign painters“ pasakoja apie labai neįprastą profesiją – ženklų tapytojus, puošiančius kavinių, parduotuvių ir kitokių įmonių pastatus, vitrinas bei iškabas norimais užrašais. Nors anksčiau tokia paslauga buvo ypač populiari, šiais, skaitmeninių technologijų laikais, dauguma kompanijų atranda gerokai pigesnių, greitesnių ir paprastesnių įvaizdžio kūrimo būdų. Dokumentinis filmas „Sign painters“ – šiek tiek romantiškas ir kartu truputį nostalgiškas nykstančios profesijos atstovų liudijimas.

  1. Helvetica

Visi grafikos dizaineriai žino, kad tinkamo šrifto parinkimas gali tapti tikru galvos skausmu. Šis filmas iš dalies pasakoja būtent apie tai, jo centre atsiduria gerai pažįstamo ir, pasirodo, kasdien mus supančio šrifto, pavadinimu „Helvetica“, istorija. Kaip sako pats filmo režisierius, šriftai neatsiranda iš niekur, iš „Microsoft Word“, juos sukuria tikri žmonės. Šioje, galima sakyti, nišinėje dokumentikoje išgirsite grafikos dizaino specialistų pasisakymus, kurie nustebins ir atskleis tipografijoje slypinčias meninių diskusijų ir rinkodaros problemų gelmes.

  1. Le mystère Picasso

Dokumentinis 1956 metų prancūzų filmas „Le mystère Picasso“ suteikia unikalią galimybę išvysti legendinio dailininko, kubizmo pradininko Pablo Pikaso kūrybinį procesą. Kino juostoje išvysite patį menininką ir stebėsite, kaip drobėje nuo nulio gimsta vis sudėtingesni darbai (teigiama, kad filmo metu sukurti paveikslai vėliau buvo sunaikinti). Įspūdingos Pikaso improvizacijos įrodo, kaip lengvai, genialiai ir produktyviai autorius dirbo, ir gali įvaryti į neviltį tuos, kuriems nesvetimas terminas „kūrybinė krizė“.

  1. Milton Glaser: To Inform and Delight

Nereikia ir klausti, ar žinote garsųjį „Aš myliu Niujorką“ (I ❤ NY) logotipą. Pastarasis toks populiarus, kad jo imitacijų dabar galime išvysti kiekviename pasaulio kampelyje ant rankinių krepšių, puodelių, kepurėlių, kuprinių, rašiklių ir taip toliau, pardavinėjamų turistinių prekių krautuvėlėse nuo Honkongo iki Vilniaus. Šį planetą užkariavusį logotipą 1976 metais, važiuodamas taksi automobiliu, sugalvojo ir raudona kreidele ant popieriaus skiautės nupiešė grafikos dizaineris Miltonas Glaseris. Autorius, tarp kurio žymiausių darbų – ir psichodelinis atlikėjo Bobo Dilano albumo plakatas, visame pasaulyje išplatintas milijoniniais tiražais (įkvėptas Marselio Diušano kūrinio), buvo pirmasis grafikos dizaineris, gavęs aukščiausią Amerikos meno apdovanojimą. Kino juosta „Milton Glaser: To Inform and Delight“ – įrodymas, kaip stipriai grafikos dizainerių darbai gali paveikti visą vartotojišką visuomenę.

  1. Exit Through the Gift Shop

Pakvaišęs prancūzas Thierry Guetta niekuomet nepaleisdavo kameros iš rankų. Nė pats to nežinodamas, jis dokumentavo grafičių ir viso gatvės meno atsiradimą, o vėliau sąmoningai ėmė fiksuoti šio judėjimo atstovus. Tarp jų – ir pats Banksy, garsiausias pasaulyje gatvės menininkas, kurio tapatybės, paradoksalu, nežino niekas. Pastarasis paskatina minėtą prancūzą sukurti dokumentį filmą, tačiau netrukus viskas apsiverčia aukštyn kojomis: Thierry Guetta pradeda masiškai štampuoti meno (?) kūrinius, o Banksy imasi režisūros. Nuotaikingame ir įtraukiančiame filme žiūrovo klausiama, kas yra menas, kas ir kada juo tampa, galop, ar kiekvienas iš mūsų iš tiesų gali būti menininkas.

  1. Lust For Life  

Menas lygu kančia? Garsiojo olandų tapytojo Vincento van Gogo gyvenime ši taisyklė, rodos, paženklino kiekvieną dailininko žingsnį. Oskarą laimėjusioje kino juostoje su legendiniu aktoriumi Kirku Douglasu įtaigiai kuriamas trijų moterų įskaudinto, psichologinių ligų ir skurdo iškankinto, ramybės taip niekuomet ir neradusio ir, galop, nusižudžiusio menininko portretas. Postimpresionistas, kuris visiems laikams pakeitė dailės istoriją ir kurio kūriniai dabar verti milijonų, savo gyvenimo metu sugebėjo parduoti vos vieną paveikslą. Tad kai kitą kartą kankinsitės prie balto popieriaus lapo, drobės ar kompiuterio ekrano, prisiminkite tragišką olando biografiją ir pabandykite nusiraminti – juk anksčiau ar vėliau pasaulis pripažįsta visus genijus…

Kuriuos iš išvardintų filmų jau matėte ir kuris patiko labiausiai? Ką praleidome? Rašykite komentaruose!


Parengta, bendradarbiaujant su puslapiu kokifilmaziureti.lt

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau