„Jie – „freelanceriai“. S. Korzunova: „Grafinis dizainas – tai tarptautinė vizualinė kalba“

2018.03.29

Devintame rubrikos „Jie – freelanceriai“ interviu į „CFlow“ klausimus atsako grafikos dizainerė Sabina Korzunova. Laisvai samdoma specialistė pasakoja apie freelancerės karjeros pradžią, svarbų sprendimą paskatinusias priimti keliones ir asmeninį 365 dienų iššūkį, pavirtusį nemažai dėmesio internete sulaukiančiu projektu.  

Grafikos dizainere

– Ar seniai dirbi kaip „freelancerė“? Kur dirbai, ką veikei anksčiau ir kas paskatino pradėti dirbti savarankiškai?

– Esu grafinių komunikacijų dizainerė, šiuo metu fokusuoju savo veiklą ties logotipų ir flat stiliaus iliustracijų kūrimu. Vilniuje „freelancere“ dirbu pirmus metus, tačiau ruoštis šiam žingsniui pradėjau anksčiau.

– Po studijų Vilniaus dizaino kolegijoje iškart patekau į reklamos pasaulį ir jame intensyviai dirbau trejus metus. Po to nusprendžiau pasiimti vienerių metų atostogas (sabbatical year) ir išvykau gyventi į Londoną. Metus neprisiliečiau prie dizaino programų, tiesiog leidau sau patirti pasaulį ir išmokti naujų dalykų, dirbdama baruose ir kraftinėse kavinėse. Bendravimas su masėmis žmonių kasdien stipriai skyrėsi nuo grafikos dizainerės darbo agentūroje, kuomet visą dieną galima dirbti visai nepratariant žodžio. Tad Londone teko įveikti daug baimių ir išeiti iš savo komforto zonos ribų, išmokti bendrauti su klientais ne per vadybininką, o tiesiogiai. Vienerių metų pertrauka nuo dizaino padėjo susidėlioti gyvenimo prioritetus, sugalvoti veiksmų planą savarankiškai veiklai bei pažvelgti į dizainą visai kitomis akimis.

– Pradėti ieškoti klientų padėjo feisbuko grupės, portalas Paslaugos.lt, draugų rekomendacijos. Gauti klientą nėra sunku, sunkiausia yra jį išlaikyti. Todėl, dirbdama, remiuosi keliais pagrindiniais principais: aiškia komunikacija ir reklamos agentūros disciplina.

grafikos dizainerė

– Ar dirbi ir su klientais užsienyje? 

– Šiuo metu mano pagrindiniai klientai Lietuvoje, užsieniečių užsakovų pasitaiko rečiau. Su visais klientais stengiuosi bendrauti profesionaliai: operatyviai dirbti ir aiškiai komunikuoti.

– Dizaineriai dažnai susiduria su įnoringais klientais, kurie, panašu, ir patys ne visada supranta, ko nori. Ar tau yra tekę dirbti su tokiais užsakovais ir kaip su jais „kovoji“?

– Dažnas pasakymas yra „Geras projektas priklauso nuo gero kliento“ ir iš dalies aš su tuo sutinku. Bet dar pridurčiau, kad geras projektas taip pat priklauso ir nuo geros komunikacijos bei laiku įgyvendinamų sprendimų.

– Ar turi savo mėgstamų dizainerių, kurie tave įkvepia? Kas jie/jos?

– Semiuosi įkvėpimo iš aplinkos, kelionių ir, be abejo, interneto. Manau, šiais laikais išvis galima gyventi neišeinant iš namų, bet realios patirtys, dizaino parodos ir festivaliai yra būtent tai, ko reikia kūrybiškumui ugdyti.

– Kaip vertini lietuvių dizainerių darbus? Ar mūsų šalyje daug gerų dizainerių ir ar yra pakankamai mokyklų, kuriose tinkamai paruošiama šiai specialybei?

– 2014 metais baigiau Vilniaus dizaino kolegiją. Buvome pirmoji grafinių komunikacijų dizaino laida. Ten išmokau dizaino programų pagrindų. O pasinaudojusi mainų programa „Erasmus“ ir išvykusi studijuoti į Portugaliją suvokiau, kad grafinis dizainas – tai tarptautinė vizualinė kalba. Trumpai tariant, studijuoti dizainą yra verta. Būtent patirtis, įgyta tam tikroje mokymosi įstaigoje, o ne internete, praturtina ne tik žinias, bet ir padeda lengviau priimti begales mikrodizaino sprendimų kasdien.

– Ar be įvairių užsakymų turi kokių nors asmeninių projektų, susijusių su grafiniu dizainu? Kur save labiausiai norėtum realizuoti ateityje?

– Po metų pertraukos grįžusi į dizaino pasaulį sukūriau Instagram’o profilį #365daysoficon. Tai – 365 dienų projektas/iššūkis, kurio esmė – kasdien sukurti ikonėlę pasaulyje minimos dienos proga. Man šis projektas labai svarbus, nes per pastaruosius metus eksperimentavau su įvairiomis piešimo technikomis, pastebėjau, kokiomis valandomis esu kūrybiškiausia, nupiešiau šimtus simbolių. Pirmus kelis mėnesius bijojau, kad pritrūksiu idėjų ar laiko kasdienei kūrybai, tačiau dabar, belikus kelioms savaitėms iki projekto pabaigos, supratau kad tokios treniruotės ženkliai padidino mano kūrybingumą ir kituose projektuose. Jau dabar ieškau temos kitam 365 dienų iššūkiui.

– Individualios veiklos mokesčiai ir buhalterinė apskaita. Ar sudėtinga pradedančiam „freelanceriui“ visa tai greitai įsisavinti ir kaip su šia „biurokratija“ tvarkaisi tu?

– Aš kuriu dizainą, o buhalterija pasirūpina „CFlow“. Šia platforma naudojuosi jau metus ir ketinu naudotis ateityje. Man patinka, kad sistema visada rodo metinį ir einamojo mėnesio balansą, primena apie neapmokėtas sąskaitas, o svarbiausia – yra pasiekiama dvidešimt keturias valandas per parą.

– Kokių patarimų duotum žmogui, galvojančiam apie grafikos dizainerio karjerą? Ką būtina žinoti, išmanyti šios srities atstovui?

– Kūrybingumą galima lavinti, ryžtingumą – ugdyti, o dirbti dizaino programomis – išmokti. Esu įsitikinusi, kad kiekvienas žmogus gali išmokti ir dirbti bene visus darbus, tačiau svarbiausia, kad tas darbas teiktų malonumą. Man grafinis dizainas yra daugiau nei darbas, tai – gyvenimo būdas.

Norite pasidalinti savo sėkmės istorija? Rašykite mums el. paštu info@cflow.lt arba siųskite asmeninę žinutę feisbuke. O likusius „freelancerius“ kviečiame nemokamai išbandyti laisviems specialistams sukurtą elektroninę apskaitą


Asmeninio archyvo nuotr.  

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau