Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras

Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas. 

Apie teisinį karantino vertinimą kalbamės su advokatų kontoros SPES teisininke, advokato padėjėja Kristina Udriene

CFlow: Kristina, kaip dabar vertinti šį karantino režimą? Juk nemažai daliai freelancerių: fotografų, renginių vedėjų, sporto trenerių, manikiūrininkų ir panašiai, tai turbūt reiškia nutrauktus kontraktus, negautas pajamas, pradelstus mokėjimus. 

Kristina Udrienė: tokia situacija, kai dėl vyriausybės paskelbto karantino žmogus negali vykdyti savo įsipareigojimų, vadinama nenugalimos jėgos aplinkybe (force majeure). Civilinio kodekso 6.212 straipsnyje nustatyta, kad “Šalis atleidžiama nuo atsakomybės už sutarties nevykdymą, jeigu ji įrodo, kad sutartis neįvykdyta dėl aplinkybių, kurių ji negalėjo kontroliuoti bei protingai numatyti sutarties sudarymo metu, ir kad negalėjo užkirsti kelio šių aplinkybių ar jų pasekmių atsiradimui”. Karantinas – laikinas reiškinys, todėl šalis atleidžiama nuo atsakomybės tik tokiam laikotarpiui, kuris yra protingas atsižvelgiant į tos aplinkybės įtaką sutarties įvykdymui. 

CF: Ar nenugalima jėga įsigalioja automatiškai, ar reikia gauti kokią nors pažymą? 

KU: Ne, force majeure išlyga neveikia automatiškai. Sutarties neįvykdžiusi šalis privalo pranešti kitai šaliai apie nenugalimos jėgos aplinkybės atsiradimą bei jos įtaką sutarties įvykdymui. Sutarties šalis, prašanti atleisti nuo atsakomybės, sužinojusi apie kliūtį bei jos poveikį įsipareigojimų vykdymui, kuo skubiau turi pranešti kitai šaliai apie susidariusią situaciją. Būtina pranešti ir tuomet, kai išnyksta pagrindas nevykdyti įsipareigojimų. Jeigu užsakovas nesutinka geranoriškai ir raštu suderinti nenugalimos jėgos taisyklės taikymo, patartina kreiptis į teritorinius prekybos, pramonės ir amatų rūmus, kad šie išduotų vadinamąją force majeure pažymą, kurią galima bus panaudoti kaip įrodymą esant teisiniam ginčui dėl sutarties nevykdymo šioje ekstremalioje situacijoje. 

CF: O ką daryti, jei freelanceriui atlikti užsakymą reikia vykti į užsienį?

KU: karantino sąlygos draudžia užsienio keliones. Todėl reikia nedelsiant apie tai raštu (elektroniniu paštu) pranešti užsakovui ir suderinti, kad darbas bus atliktas vėliau, kai išnyks karantino nustatyti kelionės draudimai. Užsakovas neturi teisės reikalauti jokių netesybų už nesuteiktą paslaugą. 

CF: Nemažai freelancerių pradeda dirbti tik gavę avansą. Sakykime, renginio vedėjas ar vestuvių fotografas. O renginius uždraudė, o vestuves atšaukė. Kaip šiuo atveju?

KU: Kiekviena šalis gali pasilikti tai, ką, vykdydama sutartį, gavo iki jos nutraukimo. Taigi, situacija, kai vestuvių fotografas yra gavęs avansą, tačiau dėl karantino atšaukus vestuves, kuriose jis turėjo dirbti, neprivalo grąžinti gauto avanso, o jaunieji neturi teisės jo reikalauti. 

CF: Kai kurie freelanceriai teikia grožio paslaugas salonuose ar dirba co-workingo erdvėse. Kaip su nuomos mokesčio mokėjimais?

KU: Būtina nedelsiant informuoti nuomotoją, kad esant tokiai situacijai reikia taikyti force majeure išlygą, ir raštu informuoti, kad netekus pajamų dėl to, kad jūsų vykdoma veikla karantino laikotarpiu uždrausta. Tokiu atveju nuomotojas negali iš jūsų reikalauti mokėti nuomos mokesčio už karantino laikotarpį, taip pat tai negali būti priežastimi vienašališkai nutraukti nuomos sutartį. Žinoma, jei tavo veikla – programavimas, ir nėra skirtumo, ar tu dirbi namie ar biure, karantinas nebus nenugalima jėga. 

CF: Freelanceriai lizingu įsigiję kompiuterius, kitas darbo priemones, daugelis turi ir būsto paskolas. Ar gali karantinas įtakoti šiuos mokėjimus?

KU: Paprastai kredito ir lizingo sutartyse būna išsamiai aptartos ir nenugalimos jėgos taikymo aplinkybės ir sąlygos. Bet ir šiuo atveju tiesiogiai taikomas įstatymas: jei jūsų veikla tapo neįmanoma dėl karantino, jūs privalote nedelsiant raštu informuoti banką ar lizingo bendrovę apie tai, kad netekus pajamų jūs turėsite sunkumų sumokėti įmokas. Kredito davėjai paprastai tokiais atvejais geranoriški, tačiau iniciatyvą turite parodyti jūs. To nepadarius, gali įsijungti sutarčių nutraukimo ir priverstinio išieškojimo mechanizmai, o tada jau visai kitos dainos. 

CF: Artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo sezonas. Jei karantinas užsitęs, ar galima bus atidėti mokesčius? 

KU: Mokesčių prievolės kyla ne iš sutartinių santykių, o iš įstatymų, todėl karantino atveju reikia kalbėtis su VMI ir Sodra. Kol kas Vyriausybė nepaskelbė konkrečių ekonominių pagalbos priemonių verslui, tačiau, teko girdėti, kad numatomas mokesčių mokėjimo termino atidėjimas iki metų pabaigos individualią veiklą vykdantiems žmonėms, kuriuos palietė karantino sąlygose numatyti veiklos ir judėjimo ribojimai. Kai tik tos priemonės bus paskelbtos, informuosiu atskirai. 

CF: Labai dėkojame už pokalbį. 

CFlow kalbino Vilniaus advokatų kontoros SPES teisininkę, advokato padėjėja Kristiną Udrienę

Konkrečiais teisiniais klausimais kviečiame rašyti Kristinai el. paštu kristina@spes.lt

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau