7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Ankstesniame blog‘o įraše jau pasakojome apie individualios veiklos privalumus ir pirmuosius žingsnius, pradedant freelancerio karjerą. Įsitikinome, kad dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas freelanceris.

  1. Planuok savo laiką

Laisvas darbo grafikas – vienas didžiausių individualios veiklos privalumų. Visgi tai taip pat ir viena didžiausių pagundų, su kuriomis susiduria savarankiškai dirbantys specialistai. Be abejo, puiku, kad nereikia keltis anksti ryte ir sėdėti biure tol, kol iš darbo išeis direktorius. Tačiau tavo bosas bent jau priversdavo tave dirbti. O štai dirbdamas savarankiškai, tu vadovauji pats sau. Tavo moto – „ką gali daryt rytoj, tą ir padaryk rytoj“? Ne, taip nieko neišeis. Būdamas freelanceriu, turi planuoti savo laiką. Jeigu sunku prisiversti atlikti kliento užsakymą ar atrašyti užsakovui laišką, nusistatyk sau tam tikras darbo valandas. Galbūt, tau patogiausia dirbti rytais nuo devintos iki dvyliktos valandos, nes tuomet esi produktyviausias? O gal skiri darbui nakties laiką, kai visi kiti dienos reikalai jau sutvarkyti? Kai laisvo ir nekontroliuojamo laiko tiek daug, visuomet patogu susikurti sau bent jau minimalią dienotvarkę. Pirma – darbas, paskui dar viena „Game of Thrones“ serija.

  1. Rūpinkis savo, kaip specialisto, reputacija

Užsakymus visuomet atlik kokybiškai ir atsakingai, o su klientais bendrauk atitinkamai. Visų pirma, gerai atliktas darbas tampa tavo paties rekomendacija (darbas meistrą giria, ar ne?). Dažnai pasitaiko, kad užsakovas ieško pastovaus bendradarbiavimo (pavyzdžiui, jam nuolat reikalingas tinklaraščio turinys – tam tikri kas savaitę publikuojami straipsniai). Pasirūpink, kad tavo pirmuoju darbu jis būtų tikrai patenkintas. Gerai išsiaiškink, ko klientas pageidauja, atlik užsakymą iki sutartos datos (gal net anksčiau), jei reikia, atlik pirminio varianto pataisymus (bet nesileisk pernelyg šokdinamas kliento!). Jei užsakovas liks patenkintas, pasiūlys tau dar ne vieną galimybę užsidirbti. Kitaip sakant, jei tavo darbas jį visiškai tenkina, jis tikrai negaiš laiko kito freelancerio paieškoms.

Antra, net jei klientas ir nepasiūlys tau nuolatinių užsakymų, jis gali rekomenduoti tave kolegoms ar pažįstamiems. Tokiu atveju labai praverstų turėti savo puslapį su atliktais darbais ar kitaip lengvai internete randamais kontaktais. Žmogus, kuriam tave rekomenduos, žinoma, norės įsitikinti tavo kompetencija arba susisiekti ir pasikalbėti su tavimi asmeniškai. Prisimink, kalbos sklinda greitai. Ypač tokioje nedidelėje šalyje, kaip Lietuva. Kurk ir palaikyk savo srities profesionalo įvaizdį.

  1. Nuolat tobulink savo įgūdžius

Gal direktorius ir nebuvo geriausias draugas, tačiau bent jau pasirūpindavo tavo mokymų ir komandiruočių apmokėjimu – investuodavo į tavo, kaip specialisto, tobulėjimą. Dabar mokytis turi pats. Rinka nestovi vietoje, todėl domėkis savo srities naujovėmis. Nesirink tik pačių lengviausių užsakymų, kilstelėk sau kartelę ir šiek tiek paprakaituok ties sudėtingesnėmis užduotimis, kurių nebūtų gėda paminėti darbo pokalbio metu, jei kada nors vėl nuspręstum pasirašyti nuolatinio darbo sutartį su rimtesne kompanija. Būk žingsniu priekyje.

  1. Bendradarbiauk su kitais freelanceriais

Dažnai verta palaikyti santykius tiek su skirtingos, tiek su tos pačios srities freelanceriais. Tarkime, pažįsti individualiai dirbantį programuotoją/dizainerį, kuriantį internetinius puslapius. Savo klientui programuotojas galėtų parekomenduoti savarankiškai dirbantį redaktorių ar žurnalistą – tekstų kūrėją. Tokiu būdu, kūrėjas gauna užsakymą, o klientui nereikia gaišti laiko freelancerio paieškoms. Visi laimi. (Tiesa, tekstų kūrėjo atliktas darbas vėliau atsilieps ir programuotojo reputacijai, todėl panašiais atvejais rekomenduojamas specialistas turi būti išties patikimas.)

Kitas pavyzdys. Abu freelanceriai yra tekstų kūrėjai. Ar jie būtinai konkurentai? Tikrai ne. Tarkime, vienas iš jų gerai išmano ir rašo temomis apie automobilius, kitas – apie mediciną. Sumanus freelanceris niekuomet nedarys darbo, apie kurį išmano nepakankamai (jis ne tik sugaiš begalę laiko, bet ir dėl prastos atlikimo kokybės pakenks savo reputacijai). Tad jei pirmasis tekstų kūrėjas gauna pasiūlymą rašyti medicinos tema, kodėl jam nenukreipus kliento antrajam tekstų kūrėjui? Labai tikėtina, kad pastarasis šios paslaugos nepamirš ir, pasitaikius progai, atsilygins tuo pačiu. Be to, gali būti ir taip, kad kuris nors iš jų paprasčiausiai nespėja dorotis su gausybe užsakymų. Toks individualiai dirbantis specialistas, bet kokiu atveju, nesiimtų dar vieno pasiūlymo, tad kodėl nepasidalinus juo su kolega? Bent jau už tam tikrą procentą arba bokalą alaus?

  1. Rūpinkis užsakymais iš anksto

Užsitikrinti pastovius užsakymus – dar vienas didelis iššūkis bet kuriam freelanceriui. Pati darbo specifika, rodos, tam prieštarauja. Ši problema ypač aktuali tiems individualiai dirbantiems specialistams, kurių paslaugos, galima sakyti, sezoninės. Pavyzdžiui, fotografams labiausiai palankus metų laikas yra vasara, nes daugelis jų užsidirba, fotografuodami vestuves (žmonės nori tuoktis šiltu ir saulėtu oru). O štai žiemą fotografui gali būti kebliau. Todėl norėdami to išvengti, užsakymais, kiek įmanoma, rūpinkitės iš anksto. Klientų ieškoti reikia ne tada, kai piniginėje ima švilpauti vėjai. Galbūt, įmanoma sudėlioti klientų užsakymus bent jau mėnesiui į priekį, priverčiant šiek tiek luktelėti vieną ar kitą užsakovą? Tuo piktnaudžiauti ir vilkinti projektų nereikėtų, tačiau reikia pasirūpinti, kad pats neliktum ant ledo. Ypač, jei individuali veikla – vienintelis pragyvenimo šaltinis.

  1. Nustatyk tinkamas savo paslaugų kainas ir išmok pasakyti „ne“

Sklando gandai apie tekstų kūrėjus, kurie 500 žodžių straipsnį parašo už 3 eurus. Niekas nėra šių žmonių matęs, niekas nežino, kaip jie išgyvena ir kodėl šitaip velniškai nusipigina. Kas tai?  Sadomazochizmas? Desperacija? Rinkos kainų neišmanymas? Ir vis dėlto tokie tekstų kūrėjai tikrai egzistuoja, kaip egzistuoja ir kitų sričių specialistai, dėl vienų ar kitų priežasčių, dirbantys tiesiog už protu nesuvokiamas sumas. Ar kitam freelanceriui jos turėtų būti rodiklis? Nebūtinai. Vienas iš didžiausių individualios veiklos privalumų yra būtent tas, kad kainas nustato pats freelanceris. Pavyzdžiui, iš tiesų kompetentingas, gerai ir kūrybiškai rašantis, specifines temas ir SEO aspektus išmanantis tekstų kūrėjas už minėto ilgio straipsnį gali paprašyti 100 eurų atlygio ir daugiau. Vienas fotografas už tą pačią paslaugą gali paprašyti 500, kitas – 1500 eurų. Žinoma, kainos turi būti realios, tačiau nebūkite pernelyg savikritiški: jei esate tikri savo srities profesionalai, naudojate ir valdote iš tiesų kokybišką techniką, nedirbkite už grašius. Kaina turi atitikti kokybę. Kita vertus, kai kuriose situacijose galima sužaisti va-bank. Jei šiuo metu esi ir taip užsikrovęs darbais, o į tave vis dar kreipiasi nauji klientai, surizikuok, sakykime, padvigubinti paslaugų kainą. Blogiausiu atveju, klientui ji pasirodys per didelė, bet tu nieko neprarasi, nes ir taip nebūtum ėmęsis jo užsakymo. Geriausiu – gausi dvigubai pelningesį darbą. Tiesa, pastaruoju atveju gali tekti verstis per galvą, todėl gerai apgalvok, ar bemiegės naktys vertos pasiūlymo. Juk ne tam tapai freelanceriu. Nepamiršk, visų pasaulio pinigų neuždirbsi. Išmok pasakyti „ne“.

  1. Mokykis tinkamai tvarkyti individualios veiklos buhalteriją ir finansus

Turtingi pinigų neskaičiuoja? Netiesa. Pinigus skaičiuoja visi protingi žmonės, įskaitant ir didžiausius pasaulio milijardierius (tiesa, tai už juos daro specialiai, šiam tikslui samdomi buhalteriai ir investuotojai). Tad kodėl taip npadarius ir tau? Individualiai dirbančio asmens pajamos, kaip jau sakėme, nėra pastovios, todėl rūpintis savo finansais freelanceriui ypač aktualu. Sumokėjo klientas? Neskubėk švęsti. Pirma, atsidėk pinigų buto nuomos mokesčiui, paskolai, kitoms reikmėms. Jei mėgsti technologijas, naudokis viena iš daugelio išmaniųjų finansų priežiūros programėlių. Nepastatyk savęs į finansiškai keblią padėtį. Galbūt, taip nutiko ir minėtiems tekstų kūrėjams, rašantiems tuos neįtikėtinai pigius straipsnius?

Kitas labai svarbus dalykas yra individualios veiklos buhalterijos išmanymas. Kiekvienais metais per pajamų deklaravimo vajų pasigirsta individualiai dirbančių asmenų aimanų dėl neva nežinia, iš kur atsiradusių mokesčių. Stebina tai, kad su tokiomis problemomis susiduria net ir tie, kurie individualia veikla užsiima jau nebe pirmus metus. Iš tiesų, mokesčiai nenukrenta iš dangaus. Tiksliau, nenukrenta tiems, kurie apie mokesčių sistemą pasidomi iš anksto (tam užtenka perskaityti vos keletą tekstų, pavyzdžiui – šį). Tačiau jei nori būti visiškai tikras dėl individualios veiklos buhalterijos niuansų, naudok vieną iš elektroninių apskaitų, sukurtų specialiai freelanceriams. Kam vargti su popierinėmis sąskaitomis ar kurti savo sistemas, kai vos už kelis eurus per mėnesį gali pasirūpinti iš tiesų šiuolaikiška apskaita: automatizuotu pajamų ir išlaidų žurnalo pildymu, patogiu sąskaitų siuntimu klientams, duomenų apsauga ir patogiai kaupiama užsakymų istorija? Mokesčiai – ne juokai. Kad nesulauktum antstolių vizito, turi deramai pasirūpinti visais finansiniais formalumais.

Pabaigoje verta pasakyti, kad konkrečių taisyklių, vedančių į garantuotą sėkmę, nėra. Kiekvienas freelanceris turi atrasti būtent jam patogiausią darbo sistemą. Tačiau atsižvelgti į aukščiau išvardintus patarimus tikrai rekomenduotina.


Foto: unsplash.com. | Kopijuoti ir platinti tekstą be autoriaus sutikimo draudžiama.

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau