„Jie – „freelanceriai“. A. Aleksandravičius: „Vis daugiau jaunų žmonių dirba individualiai“

2018.08.03

Alkas Aleksandravičius (21 m.) – kol kas jauniausias „CFlow“ rubrikos „Jie – freelanceriai“  pašnekovas. Grafikos dizaino studentas šiuo metu nuotoliniu būdu dirba tiek su Lietuvos, tiek su užsienio užsakovais ir su pastoviu darbu savo ateities nesieja. 

– Kiek laiko dirbi kaip „freelanceris“? Kur dirbai, ką veikei anksčiau ir kas paskatino pradėti dirbti savarankiškai?

– „Freelanceriu“ dirbu antrus metus. Mokykloje norėjau būti architektas, bet paskui supratau, kad architektūra nėra tokia jau perspektyvi specialybė. Tuo metu mano brolis užsiėmė grafiniu dizainu – kūrė internetinius puslapius. Mačiau, kad jam gerai sekasi, taigi pasekiau brolio pėdomis.

– Kad įgyčiau žinių, ėmiau žiūrinėti patyrusių dizainerių darbus, paskui gavau pakvietimą į „Dribbble“ ir patalpinau ten savo sukurtą „Vans‘ų“ svetainės „redesign‘ą“. Daug kas pamatė manąją puslapio versiją, netrukus gavau net tris darbo pasiūlymus – iš Kanados, Niujorko ir Australijos. Deja, dėl studijų ir įvairios veiklos taip ir nespėjau į juos atsakyti, tačiau po kurio laiko porai savaičių mane pasamdė reklamos agentūra „Milk“. Išsiėmiau indvidualios veiklos pažymą ir tapau laisvai samdomu dizaineriu, dirbau, mokiausi, dalyvaudavau įvairiuose dizaineriams skirtuose konkursuose, pavyzdžiui, „99designs“.

– Esi jaunas žmogus, studentas. Kokias bendraamžių darbo tendencijas pastebi savo aplinkoje? Ar tiesa, kad jauni žmonės vis dažniau susidomi laisvai samdomu darbu? 

– Mano socialiniame rate – „freelancerių“ tikrai daug. Gal dėl to, kad turiu daug draugų dizainerių. Visus žavi tai, kad nesi pririštas prie vienos vietos, turi daugiau laisvės, klientų ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio. Gali nuotoliniu būdu dirbti Kanadoje (gauti kanadietišką atlyginimą), gyventi Tailande, kur viskas pigu, ir būti kaip karalius (juokiasi).

– Rudenį būsi trečiakursis. Kaip vertini grafinio dizaino studijas Vilniaus dailės akademijoje?

– Kalbant apie puslapių dizainą, žinių apie tai gauname mažai. Studijos Vilniaus dailės akademijoje labiau orientuotos į meninę pusę. Čia mokoma, kaip savyje ugdyti menininką ir ieškoti kūrybiškų sprendimų. O tai – ne vien maketavimas… Mano tikslas pabaigus studijas – būti platesnio akiračio dizaineriu.

– Kaip sekasi derinti mokslus ir individualią veiklą? 

– Kartais studijos šiek tiek nukenčia, bet pats sprendžiu, kas tuo metu svarbiau. Kadangi dirbu grafikos dizaineriu, tai praktika darbe man ne ką mažiau svarbi, nei akademijoje įgytos teorinės žinios. Šios patirtys dabar puikiai papildo viena kitą.

– Prie kokių didžiausių projektų tau yra tekę prisidėti?

– Šiuo metu dirbu su dviem dideliais užsienio projektais. Tai – „Miner One“ (kriptovaliutos kasimo operacija) ir „War Field“ (naujas internetinis žaidimas). Šiems užsakovams kuriu internetinių puslapių, reklaminių skydelių, socialinės medijos įrašų dizainus ir panašiai.

– Ar dirbdamas jau spėjai susidurti su kliūtimis, patirti tam tikrų kuriozų, padaryti klaidų? Kas, dirbant dizaineriu, tave erzina labiausiai?

– Klaidų tikrai pasitaiko. Kai visą dieną dieną praleidi prie vieno projekto, pats nebepastebi trūkumų, dėl to pašalinių pastabos labai praverčia.

– Erzinančių dalykų, be abejo, pasitaiko kiekvienoje profesijoje. Mano atveju, tai – įvairūs „baneriai“, socialinių tinklų „post‘ai“, kurių paprastai prireikia marketingo skyriams. Na, bet ką padarysi, kol kas reikia atlikti ir tokius darbus (juokiasi).

– Ar turi savo mėgstamų dizainerių, menininkų, kurie tave įkvepia? Kas jie/jos? Kas dar tampa tavo įkvėpimo šaltiniais?

– Savotiškais autoritetais, kurių darbai man patinka, galėčiau laikyti menininką Tadą Černiauską, grafikos dizainerį Tadą Karpavičių, Strautnieką, kūrėją „Floating_bstrd“. Iš filmų išskirčiau dokumentinę juostą „Exit through the gift shop“, o iš serialų – „Netflix‘e“ rodomą „Abstract: the art of design“.

– Individualios veiklos mokesčiai ir buhalterinė apskaita. Ar sudėtinga pradedančiam „freelanceriui“ visa tai greitai įsisavinti ir kaip su šia „biurokratija“ tvarkaisi pats?

– Pradžioje sekėsi labai sunkiai, net nežinojau, kad sąskaitose turi būti tam tikros numeracijos, jau nekalbant apie kitus niuansus. Vėliau draugas pasiūlė išbandyti „CFlow“ ir nuo tada viskas, kas susiję su mokesčių pildymu ir skaičiavimu, gaunasi be problemų.

– Ar be įvairių užsakymų turi kokių nors asmeninių projektų, susijusių su grafiniu dizainu? Kaip save labiausiai norėtum realizuoti ateityje?

– Turiu savo darbinį instagramo kanalą, buvau susikūręs iššūkį kas dieną ten kelti įvairius pagamintus plakatus, bet kai atsirado daugiau darbų, hobiams skiriu gerokai mažiau laiko.

– Savo ateities nesieju su karjera didžiulėse korporacijose. Verčiau tapčiau gerai apmokamu, gerbiamu ir geidžiamu (juokiasi) laisvai samdomu dizaineriu. Norėčiau rūpintis grafinio dizaino sprendimais didesniuose pastatuose – oro uostuose, muziejuose ir panašiai.

Norite pasidalinti savo sėkmės istorija? Rašykite mums el. paštu info@cflow.lt arba siųskite asmeninę žinutę feisbuke. O likusius „freelancerius“ kviečiame nemokamai išbandyti laisvai samdomiems specialistams sukurtą elektroninę apskaitą


Asmeninio archyvo nuotr.

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau