Bendradarbystės erdvė „FRIDGE“: nedidelė vieta, kurioje mezgasi didelės draugystės

2018.08.02

Kad dirbtų produktyviau, susirastų vertingų pažinčių ir tiesiog smagiau praleistų darbo dieną, laisvai samdomi specialistai vis dažniau namus iškeičia į bendradarbystės erdves (ang. „coworking spaces“). Naujoje rubrikoje skaitykite apie visoje Lietuvoje veikiančias vietas, skirtas „freelanceriams“, ir, galbūt, išbandykite darbą vienoje iš jų. Pirmajame įraše – Vilniuje veikianti ir neseniai dvejų metų gimtadienį atšventusi „Fridge“ bei jos įkūrėjas Martynas Zaremba.

Rubriką „Bendradarbystės erdvės“ pristato laisvai samdomiems specialistams sukurta elektroninė apskaita „CFlow“ (išbandykite nemokamai čia).

– Kaip ir kodėl kilo mintis sukurti bendradarbystės erdvę? Kiek laiko ji jau veikia?

– Ieškojau patalpų nuomai, nes freelance’inti iš namų buvo pabodę. Kaip tik tuo metu klientai pasiteiravo, ar nežinau kam būtų reikalingos jų turimos patalpos. Ilgai nesvarstęs, jas išsinuomojau, o kadangi šios buvo gerokai didesnės ir brangesnės, nei galėjau sau tuo metu leisti, įkūriau coworking’ą. Iš pradžių padengiau dalį išlaidų, o galiausiai viskas peraugo į papildomą pajamų šaltinį. Fridžui jau dveji metai.

– Kur esate įsikūrę? Kaip atrodo jūsų patalpos? Koks jūsų darbo laikas?

– Mus rasti sudėtinga, todėl jei sugalvosite aplankyti, susisiekite iš anksto – suteiksime išsamų paaiškinimą. Mūsų adresas – Panerių 39, įsikūrėme Naujamiestyje. Patalpos yra 150 kvadratinių metrų ploto. Turime open-space’ą (100 kvadratinių metrų), mažesnį kambarį su keturiomis darbo vietomis ir meeting room’ą. O darbo laikas nuolatiniams nariams – visą parą, įskaitant ir savaitgalius.

– Kuo, lyginant su kitomis bendradarbystės erdvėmis, esate išskirtiniai?

– Mūsų coworking’as nėra didelis, bet čia užsimezga didelės draugystės. Taip jau nutinka, kai narių kaita nedidelė, o patys nariai – ne tik savo sričių profesionalai, bet ir itin draugiški žmonės. Pas mus tikrai jauku, geras vibe‘as.

– Kiek vietų esate numatę „freelanceriams“? Kiek ir kokių sričių specialistų pas jus dirba dabar?

– Turime dvidešimt nuolatinių darbo vietų, tiek narių šiuo metu ir yra pas mus. Kuo toliau, tuo daugiau galvojame apie plėtrą, nes norinčių prisijungti yra daugiau, nei galime priimti. Didelė dalis jų – programuotojai, bet yra ir viešųjų ryšių specialistė, ir vertėjas, taip pat grafikos dizainerė, žaidimų kūrėjai, restoranų administratorius, marketingo specialistė, lėktuvų dalių pardavėjai ir kiti.

– Kiek „freelanceriui“ kainuoja viena darbo vieta ir kas įskaičiuota į šią kainą?

– Vienos darbo vietos nuomos kaina yra 130 Eurų per mėnesį. Į šią kainą įskaičiuota nuolatinė darbo vieta, internetas, kava, trumpai tariant, jokių papildomų mokesčių nėra.

– Ar inicijuojate tam tikrus laisvai samdomų darbuotojų susibūrimus, susipažinimus? Galbūt, turite kokių nors tradicijų ar kaip nors kitaip kartu leidžiate laiką?

– Turime įvairių vidinių renginių: lankėmės pas vieną kolegą svečiuose, grill‘inom, pusę septynių ryto plaukėme nerimi irklentėmis, važinėjome kartingais, o šiuo metu organizuojame baidarių žygį. Nepamirštame vieni kitų ir po darbo valandų.

– Kaip nuo įkūrimo keitėsi jūsų bendradarbystės erdvė ir kokius pokyčius numatote ateityje?

– Pradėjome nuo 100 kvadratinių metrų ir vos kelių narių. Dabar narių skaičius ženkliai padidėjęs, o ir plotas išsiplėtė iki 150 metrų. Apie ateities pokyčius sunku kalbėti – viskas priklauso nuo derybų su potencialiu investuotoju. Kaip ir minėjau, plėtra yra labai tikėtinas dalykas.

– Kaip manai, kodėl „freelanceriui“ verta namus iškeisti į bendradarbystės erdvę? Kokią naudą pastebi pas jus dirbantys „freelanceriai“?

– Didžiausia nauda, kurią freelancer‘iai, atėję į coworking’ą, pastebi, yra pakilęs produktyvumas. Tuos pačius darbus, kuriuos darote namuose, coworking’e atliekate žymiai greičiau. Todėl pirmosiomis dienomis gali būti kėblu, nes pabaigę darbus anksčiau galite nebežinoti, ką tą dieną veikti. Kitas privalumas – tai nuolatinė socialinė mankšta. Čia reikia bent minimaliai bendrauti, o kuo daugiau bendraujame, tuo mums paprasčiau visose gyvenimo srityse, nes bendrauti visada norisi. Tik ne visada išdrįstame…

Norite pristatyti savo bendradarbystės erdvę? Rašykite mums el. paštu info@cflow.lt arba siųskite asmeninę žinutę feisbuke!  


Nuotraukos: „FRIDGE“

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau