10 geriausių filmų (individualiai dirbantiems) video ir kino kūrėjams

2018.06.28

Scenarijų rašymo vargai, filmavimo aikštelių chaosas, nežmoniškas stresas… Tai – bene kiekvieno video ir kino industrijoje dirbančio specialisto kasdienybė. Netikite? Rubrikoje „Filmai freelanceriams“ apžvelgiame dešimt dėmesio vertų kino juostų apie tai, kaip sunkiai gimsta geri (ir nelabai geri) filmai.

  1. Barton Fink

„Bartonas Finkas“ – tai kultinė garsiųjų režisierių brolių Coenų juosta, kurioje pasakojama apie Niujorko dramaturgą, atvykusį išbandyti laimės Holivude. Deja, kino industrijoje viskas daug sudėtingiau nei galėtum pamanyti, ypač kai užpuola kūrybinė krizė ir ramybės neduoda pinigų ištroškę Holivudo rykliai. Kaip broliams Coenams ir būdinga, ši subtiliai komiška juosta apipinta kriminalinėmis gijomis, suktomis mįslėmis bei ramybės neduodančiais galvosūkiais, iš kurių darosi aišku tik viena – gyvenimas Holivude greitai gali tapti tikru pragaru.

  1. Jodorowsky’s Dune

„Kopa“ laikoma geriausiu niekada nesukurtu filmu. Alejandro Jodorowsky prie jo scenarijaus praleido daugiau nei dešimt metų, tačiau kino juosta taip ir neišvydo didžiųjų ekranų, nes produkcijai pritrūko pinigų. Visgi A. Jodorowskio ambicijos buvo tokios didžiulės, kad apie „Kopą“, kaip apie didžiulę kino pasaulio netektį, kalbama iki šiol, o apie filmo kūrimą netgi sukurta dokumentinė juosta „Jodorovskio kopa“. Joje A. Jodorowsky pasakoja apie savo dienos šviesos taip ir neišvydusį šedevrą – itin lauktą 12 valandų kelionę po skirtingas visatas ir kinematografinius stilius, turėjusius įtakos ne vienam gerai žinomam fantastiniam filmui. „Norėjau sukurti kažką švento. Filmą, kuris sukeltų LSD vizijas be paties LSD. Filmą, kuris pakeistų tai, kaip mąsto mūsų jaunas pasaulis“, – sako A. Jodorowsky.

  1. Singin’ in the Rain 

Priimti naujoves ir jas įsisavinti lengva ne visada. Filmas „Dainuojantys lietuje“ – puikus to įrodymas. Jame pasakojama, kaip viena kino kompanija, iki tol kūrusi tik nebylius filmus, užsimoja sukurti vieną pirmųjų kino juostų su garso takeliu. Tačiau, pasirodo, tai padaryti itin sudėtinga, ypač kai filmavimo aikštelėje aistras kursto aktorius Donas Lokmundas ir jam ramybės neduodančios moterys. Realybėje šios kino juostos filmavimas iš didžiulio aktorų žvaigždyno (Gene Kelly, Donaldo O’Connoro, Debbie Reynolds, Jean Hagen ir kitų) pareikalavo milžiniškų fizinių ir emocinių pastangų, tačiau, galop, virto tramplinu į šlovę. Tuo metu pats filmas tapo tikra kino klasika ir kartu su tokiais darbais, kaip „Some like it hot“, dabar laikomas vienu geriausių miuziklų kino istorijoje.

  1. Adaptation

Ar jums artima sąvoka „witer‘s block“? Jei taip, šį filmą pažiūrėti privalote. „Adaptacija“ – tai Oskarą laimėjusi kino juosta apie vidutinio amžiaus scenaristą Čarlį Kaufmaną (akt. Nicholas Cage), kuris kankinasi, ruošdamas garsaus romano ekranizaciją. Komiškoje dramoje, kurioje kasdienis pagrindinio veikėjo gyvenimas labai originaliai pinasi su kūrėjo vaizduotės pasauliu, kvestionuojama riba tarp meno ir realybės, gvildenamos įkvėpimo, kūrybos, pašaukimo temos.

  1. Ed Wood

Edas Vudas – tikra istorinė asmenybė, XX amžiaus antros pusės Holivudo režisierius, dėmesio sulaukęs jau po mirties. Tiesa, žinomumą jam pelnė ne realūs pasiekimai kino industrijoje, bet visai nevykę filmai, kurių režsieriaus gyvenimo metu nevertino nei žiūrovai, nei kritikai. Nespalvotoje filmų „Edvardas Žirkliarankis“, „Betmenas“, Alisa Stebuklų šalyje“ kūrėjo Timo Burtono kino juostoje, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka Džonis Depas, skleidžiasi optimisto Edo Vudo istorija – jo nesėkmingi kino bandymai, o taip pat ir labai neįprasti santykiai su kadaise Drakulą įkūnijusiu ir senatvėje gerbėjų apleistu aktoriumi Bela Lugosi. Paradoksalu, kad apie visai netikusį kino režisierių ir jo nepripažintus filmus pastatyta kino juosta T. Burtonui pelnė du Oskarus.

  1. American Movie

„Amerikietiškas filmas“ – tai (tragi)komiška dokumentinė juosta, kurioje sutiksite labai, labai keistų veikėjų. Pagrindinis jų – Markas Borchardtas. Šis, iš pirmo žvilgsnio, nenusisekęs trisdešimtmetis (išsiskyręs, gyvena su tėvais, neturi darbo) nuo vaikystės puoselėja vienintelę svajonę – kurti filmus. Kad užbaigtų savo pilnametražę kino juostą, Markas pasiskolina keletą tūkstančių dolerių iš savo aštuoniasdešimtmečio dėdės ir kimba į darbus. „Amerikietiškas filmas“ – tai dažnai komiškų ir neretai beviltiškų režisieriaus pastangų, trukusių dvejus metus, dokumentacija, kurią pamatyti būtina kiekvienam, atkakliai siekiančiam savo tikslų.

  1. Cinema Paradiso

Tai, ką pamilsti vaikystėje, širdyje lieka visam gyvenimui. „Naujasis „Paradiso“ kino teatras“ pasakoja apie mažą Sicilijos miestelį, kuriame socialinis miestelėnų gyvenimas verda aplink nedidelį kino teatrą, ir berniuką, kuriam filmai tampa pačiu gyvenimu. Tai – jautri istorija apie aštuonmečio, niekuomet nepatyrusio tėviškos meilės, ir jo neatsiejamo draugo – vaikų neturinčio kino mechaniko – draugystę. Oskarą už geriausią užsienio filmą pelniusi juosta yra neblėstančios aistros pavyzdys, kurį atpažins kiekvienas tikras kinomanas.

  1. Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Appocalypse

Režisierius Francis Ford Coppola ir jo filmų „Krikštatėvis“ trilogija visiems laikams įėjo į kino istoriją ir tapo tikra legenda. Bet, pasirodo, net ir tokiam grandui kartelė gali būti iškelta per aukštai. Dokumentinė juosta „Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse“ atskleidžia, kaip du Oskarus laimėjusio karinio šedevro „Šių dienų apokalipsė“ statymas tik per plauką nesužlugdė kino genijaus karjeros ir tapo milžinišku iššūkiu bene kiekvienam prie filmo prisidėjusiam aktoriui ir aikštelės darbuotojui. „Mes buvome džiunglėse, mūsų buvo per daug, mes turėjome per daug pinigų, per daug įrangos, ir pamažu ėjome iš proto…“, – prisimena F. F. Coppola.

Ne veltui sakoma, kad menininkai skrajoja padebesiais ir kad jų fantazijos neretai susipina su realybe. Geriausias to įrodymas – legendinio italų režisieriaus Federico Felinio filmas „8 ½“. Iš tiesų, geriausias. Daugybė kritikų ir žiūrovų laiko jį Felinio filmografijos viršūne ir tiesiog neprilygstamu kino šedevru. Filme vaizduojamos režisieriaus Gvido Anzelmio pastangos suvaldyti jį užklupusią kūrybinę krizę. Emocinę ir fizinę pusiausvyrą mineralinių vandenų kurorte atgauti mėginantis menininkas turi sugalvoti, apie ką bus jo naujasis filmas, tačiau nežinomybė varo į neviltį. Ieškodamas sprendimų ir įkvėpimo naujajam projektui jis paskęsta tarp prisiminimų, ateities vizijų ir įvairių fantazijų, kitaip sakant, atsiduria tikro chaoso viduryje. Šią suirutę Felinis meistriškai paverčia elegantišku ir ganėtinai teatrališku reginiu, turtingu personažais bei dekoracijomis, kartu sugulančiomis į sapnišką pagrindinio filmo veikėjo – pasimetusio režisieriaus – tikrovę.

  1. Living in Oblivion 

Nereikia būti Holivudo kino režisieriumi, kad filme „Living in Oblivion“ atpažintum save. Problemos su aparatūra, atsainūs darbuotojai, kaprizingi aktoriai, laiko ir pinigų trūkumas – tai realybė, su kuria susiduria bene kiekvienas pradedantis kino kūrėjas. Žinoma, nuolatinė sumaištis veda iš proto ir filme pagrindinį vaidmenį atliekantį Stevą Buscemį. Geriau nei bet kas kitas pastarasis įkūnija visą siaubą ir įtampą, kurioje pasmerktas gyventi tas, kas savo karjerą kine pradeda nuo nulio. Bet juk dėl pripažinimo aukotis verta, tiesa?


Parengta, bendradarbiaujant su puslapiu kokifilmaziureti.lt

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau