5 taisyklės „freelancerių“ ieškantiems verslininkams: kaip sėkmingai bendradarbiauti su laisvai samdomais specialistais?

2017.05.31

Jau kurį laiką visame pasaulyje itin sparčiai daugėja laisvai samdomų specialistų („freelancerių“). Prognozuojama, kad iki 2020 metų jie sudarys daugiau nei 40 procentų darbo rinkos, tuo tarpu Amerikoje jau dabar tokiu būdu dirba kas trečias asmuo.

Nors ženkliai daugėti „freelancerių“ Lietuvoje ėmė tik pastaruosius keletą metų, akivaizdu, kad šiuolaikiška darbo forma ir mūsų šalyje imama propaguoti vis dažniau. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, Lietuvoje individualią veiklą pagal pažymą šiuo metu vykdo 96 000 asmenų, tačiau, atsižvelgiant į pastarojo meto tendencijas, jų skaičius netrukus viršys 100 000 ribą.

Nepaisant to, kad laisvai samdomas darbas labai netolimoje ateityje taps dar aktualesnis, nemažai Lietuvos darbdavių į savarankiškai dirbančius specialistus iki šiol žiūri skeptiškai. Norėdami paneigti dažnai girdimus mitus, pateikiame 5 taisykles, kuriomis vadovaudamiesi rasite gerą ir patikimą „freelancerį“ bei efektyviai pasinaudosite laisvai samdomo darbo teikiamais privalumais.

  1. Nesitikėkite, kad „freelanceriai“ dirbs už dyką

Taip, bendrai kalbant, samdyti „freelancerius“ įmonėms dažnu atveju yra pigiau. Vis dėlto tai nereiškia, kad laisvai samdomi specialistai dirba už skatikus. Atvirkščiai, kai kurie iš jų turi gerokai daugiau patirties ir žinių nei įprasti kompanijos  darbuotojai, o jų valandinis atlygis taip pat ženkliai didesnis. Paprastai tai – motyvuoti, atsakingi ir veiklūs žmonės, suprantantys, kad kiekviena kliento užduotis atsiliepia jų reputacijai.

Žinoma, kaip ir visur, tarp „freelancerių“ gali pasitaikyti ir įvairių diletantų, pasižyminčių visai priešingomis būdo savybėmis. Jei, norėdami sutaupyti daugiau savo ar įmonės pinigų, už atliktą darbą siūlysite neadekvačiai mažą atlygį, nesistebėkite, kad pritrauksite būtent pastarojo tipo „specialistus“. Neveltui sakoma, kad nemokamas sūris – tik pelėkautuose. Kitaip tariant, labai tikėtina, kad žmogus, kuriantis ir administruojantis socialinių tinklų paskyras už 200 eurų per mėnesį, tai padarys kur kas kokybiškiau, nei tas, kuris minėtą darbą pažadėjo atlikti už 20 eurų sumą. Kaip ir visur, už kokybę reikia mokėti!

  1. Neieškokite laivai samdomų specialistų atmestinai

Kaip ir priimant žmogų į nuolatinę darbo poziciją, renkantis „freelancerį“ pirmiausia vertėtų pasidomėti jo patirtimi. Laisvai samdomi specialistai neretai turi susikūrę savo „portfolio“, o paprašyti gali atsiųsti darbų pavyzdžių (tekstų rašytojai – straipsnių ir kitų publikacijų, programuotojai ar dizaineriai – nuorodų į sukurtas svetaines, pieštų logotipų ir pan.). Skirkite užtektinai laiko įvertinti jų kokybę, kritiškai pažiūrėkite, ar atliktas darbas tenkintų jūsų pačių lūkesčius. Net ir teigiamu atveju, dažnai vertėtų pradėti nuo nedidelės užduoties, kad galutinai įsitikintumėte, ar „freelancerio“ darbo kultūra atitinka jūsų poreikius. Tačiau nepamirškite pirmosios taisyklės – net ir už bandomuosius darbelius būtina deramai atsilyginti! Turėkite omenyje, kad gandas apie nemokius klientus laisvai samdomų specialistų tarpe sklinda žaibiškai, tad bet koks negarbingas poelgis, neištesėtas pažadas gali labai greitai atsisukti prieš užsakovą.

  1. Aiškiai suformuokite darbo užduotis

Tiksliai žinokite, ko norite, ir pasirūpinkite, kad šiuos norus gerai suprastų jums dirbantis „freelanceris“. Žodžiu pakalbėti apie būsimą projektą, supažindinti su tam tikra įmonės veikla, aptarti lūkesčius visuomet naudinga, tačiau po to užduotis reikėtų suformuluoti pakankamai griežtai ir aiškiai. Kad išvengtumėte įvairių nesusipratimų, geriausia tai padaryti raštu (tarkime, pasirašant sutartį ar bent jau išsiunčiant elektroninį laišką). Jei, pavyzdžiui, nusisamdėte individualiai dirbantį socialinių tinklų ekspertą, pasiekę bendrą susitarimą, nustatykite „deadline‘us“, apibrėžkite, kiek tiksliai įrašų per savaitę jis turi paskelbti jūsų prekės ženklo feisbuko paskyroje ar kokią maksimalią pinigų sumą socialinių tinklų reklamos kampanijoms derėtų išleisti per mėnesį. Taip būsite tikri, kad tikrai vienodai vienas kitą supratote ir kad užsibrėžtų tikslų, laikui bėgant, nepamirš nei viena pusė. O jei „freelancerius“ samdote nuolat, pagalvokite, ar nevertėtų paruošti tam tikros jūsų veiklos ar įmonės prezentacijos, kurią kiekvieną kartą būtų naudinga perskaityti bendradarbiavimą užmezgusiam specialistui – taip sutaupysite laiko.

  1. Reguliariai komunikuokite su laisvai samdomais specialistais

Priešingai nei jūsų įmonės darbuotojai, „freelanceriai“ dirba ne tik jums. Dažnai jie turi bent keletą klientų ir nuolat atlieka jiems skirtingas užduotis. Aišku, geras laisvai samdomas specialistas karts nuo karto pasiteiraus dėl galimų atnaujinimų ar pats pasiūlys aktualių patobulinimų. Tačiau turite nepamiršti, kad savarankiškai dirbantis žmogus nedalyvauja įmonės vidaus procesuose, todėl negali žinoti apie visus vykstančius pokyčius. Būkite tikri, kad apie svarbiausias naujoves (pavyzdžiui, ypatingą asortimente pasirodžiusią prekę) „freelancerį“ informuotų vienas iš kolegų arba jūs patys. Taip pat nenumokite ranka į rezultatų aptarimus – jie turėtų būti vykdomi reguliariai. Kitaip sakant, nebūkite priekabūs (taip greitai atbaidysite bet kurį „freelancerį“), tačiau išlikite pakankamai reiklūs laisvai samdomų specialistų atžvilgiu. Jei ilgainiui visai paleisite vadžias iš rankų, tikėtina, kad anksčiau jums skirtą laiką po truputį pasiglemš kiti, daugiau reikalaujantys „freelancerio“ klientai.

  1. Supraskite, kad „freelancerių“ darbo specifika labai skiriasi nuo įprastų darbuotojų

Norėdami sėkmingai bendradarbiauti su laisvai samdomu specialistu, turite ne tik vadovautis anksčiau išvardintomis taisyklėmis, bet ir iš esmės pakeisti bendravimo santykį. Privalote suprasti, kad „freelanceris“ nėra visai eilinis, jūsų valioje esantis darbuotojas. Veikiau tai – partneris, kuriam kur kas lengviau priimti sprendimą, ar bendradarbiauti su jumis toliau, ar susirasti naują, palankesnį klientą (šiais laikais geram „freelanceriui“ tai padaryti užtrunka vos vieną kitą dieną, o kartais – ir dar mažiau laiko). Tačiau būtent laisvai samdomų specialistų dėka galite optimizuoti įmonės darbą, tai yra mokėti sutartą atlyginimą už realų rezultatą, o ne tuščiai biure stumiamą laiką, likusį iki dienos pabaigos. Turite galimybę labai greitai pasisamdyti specifinės srities žinovą vienam neeiliniam projektui, dėl kurio tikrai neapsimokėtų kurti naujos, pastovios darbo vietos. Galop, į „freelancerį“ neretai galite kreiptis ir savaitgalių ar net vėlaus vakaro metu – dažnai sutiksite geranoriškų žmonių, kurie už tai nė nepareikalaus didesnio atlygio.

Kalbant trumpiau, abejoti šia nauja ir jau daug kartų patikrinta darbo forma tikrai neverta. Užsienio ir Lietuvos „freelanceriai“ sėkmingai bendradarbiauja ne tik su fiziniais, bet ir juridiniais asmenimis, tvarkingai išrašo sąskaitas, dalyvauja konkursuose, kuriuose individualiomis pastangomis pranoksta net ir garsiausias agentūras. Žvelgiant į statistiką, akivaizdu, kad laisvai samdomas darbas ir toliau keis pasaulinę darbo rinką, o jo privalumais naudotis jau dabar gali ne tik patys „freelanceriai“, bet ir sumanūs darbdaviai ar pavieniai klientai.

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau