„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Dar viena diena ofise. Ateini aštuntą ryto ir sėdi į savo darbo vietą, neskubėdamas pradėti darbų. Iš pradžių, paskrolini facebooke ir paskaitai ryto naujienas Delfyje, tada neskubėdamas pasidarai kavos ir persimeti vienu kitu nereikšmingu žodžiu su kolegomis. Vėl paskrolini facebooke. Po valandėlės pamažu kimbi į susikaupusias užduotis, svajodamas apie pietų pertrauką. Tačiau dar tik pusė devynių, o laikas iki dvyliktos valandos trunka amžinybę. Tik… tak… tik… tak… „This is your life and it‘s ending one minute at a time“, prisimeni viename filme girdėtus žodžius. Visgi nevilčiai nepasiduodi, bandai dirbti. Štai jau ir devynios. Dešimt. Dešimt trisdešimt. Vienuolika penkiolika. Vienuolika trisdešimt penkios. Trisdešimt septynios. Keturiasdešimt viena… Pagaliau ištrunki pietauti ir, prastovėjęs didžiulėje eilėje, gerokai permoki už dienos sriubą ir porą balandėlių. Skubi atgal, bet keliomis minutėmis pavėluoji sugrįžti į biurą, o tai neprasprūsta direktoriui pro akis. Dabar tikrai nepalankus metas prašyti jo didesnio atlyginimo… Paniuręs sėdi į savo kampelį ir bandai dirbti toliau. Jei laikas iki pietų truko amžinybę, tai dabar, regis, visai sustojo. Kokia šiandien diena? Antradienis? Trečiadienis? Ketvirtadienis? Ofise visos dienos vienodos. Tarsi šaipydamasis, tau parašo draugas ir kviečia susitikti. Antrą valandą dienos? Tu paklausi, ar neturėtų tokiu laiku sėdėti darbe, o jis atrašo, kad ką tik išsirito iš lovos: „Aš freelanceris. Pats sau bosas.“ Jis juokiasi, tu susinervini, bet susitari pasimatyti penktą valandą, po darbo. Deja, kai jau ruošiesi išeiti, tavo direktorius paprašo pasilikti iki pusės šešių. Tu žinai, kad direktoriui negalima sakyti „ne“, jau nekalbant apie kur kas riebesnius žodžius, kurie šiuo metu sukasi tavo galvoje. Velniop, mąstai, aš irgi noriu dirbti individualiai – būsiu freelanceris!

Kas yra freelanceris?

Freelanceris – tai žmogus, vykdantis individualią veiklą pagal verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą. Pastarųjų Lietuvoje jau daugiau nei 80 tūkstančių ir nuolat daugėja. Kodėl? Todėl, kad dirbti savarankiškai nesudėtinga, nereikia steigti įmonės ar laužyti galvą dėl sudėtingos mokesčių sistemos. Sėkmingi freelanceriai gali dirbti jiems patiems patogiu metu, namuose arba kitoje patinkančioje vietoje, tačiau taip pat patys ieško klientų ir su jais bendrauja, kontroliuoja savo laiką bei atlyginimą. Šiais laikais daugybė programuotojų, fotografų, tekstų kūrėjų, nekilnojamojo turto brokerių, menininkų ir kitų sričių specialistų visame pasaulyje dirba individualiai.

Nuo ko pradėti?

Taigi tu sugalvojai tapti freelanceriu. Šaunu. Bet dar neskubėk pasakyti direktoriui visko, ką apie jį galvoji. Paprastai nėra protinga mesti pastovų darbą ir pradėti dirbti savarankiškai, ypač jei neturi papildomų santaupų ar kitų pastovių pajamų. Iš pradžių, privalai labai gerai apgalvoti, kokių turi sugebėjimų, kuriuos galėtum pasiūlyti būsimiems klientams. Tarkime, jei dirbai žurnalistu, tikrai moki kurti įvairius tekstus. Tokiu atveju, ir dirbdamas savarankiškai galėsi siūlyti tam tikras straipsnių rašymo, redagavimo paslaugas. Jei sugebi kurti internetinius puslapius, žinoma, atrasi daugybę klientų, kuriems reikės tavo pagalbos. Įvertink ne tik savo sugebėjimus, bet ir savo sugebėjimų poreikį rinkoje. Ar paslaugos arba produktas, kurias gali pasiūlyti, bus iš tiesų geidžiamas žmonių arba įmonių?

Nepamiršk pasirūpinti savo darbų pavyzdžiais – portfolio. Reikia įrodymų, kad tikrai išmanai savo srities darbą. Pavyzdžiui, jei siūlysi fotografo paslaugas, privalai turėti kokybiškų nuotraukų pavyzdžių, kuriuos galėsi rodyti potencialiems užsakovams. Dažnai paranku ir susikurti paprastą internetinį puslapį, kuriame talpinsi savo kūrinius, kad ir kas tai būtų: svetainių, rankų darbo karolių ar tavo gamintų baldų nuotraukos. Jei tokių pavyzdžių neturi, galbūt, pradžioje galėtum pasiūlyti savo paslaugas draugams ar pažįstamiems už simbolinę kainą arba visai nemokamai (pavyzdžiui, surengti jiems fotosesiją ir tuo pačiu praturtinti savo portfolio nuotraukomis). Trumpai tariant, tavo pirmas žingsnis – tiksliai nuspręsti, ką sugebi geriausiai, nustatyti, ar tavo sugebėjimai bus daugiau ar mažiau paklausūs, bei pasirūpinti darbų pavyzdžiais, kuriais galėsi pagrįsti savo kompetenciją būsimiems klientams.

Susidorok su formalumais

Tikimės, kol kas nemetei savo pastovaus darbo, nes liko dar vienas svarbus etapas – sutvarkyti formalumus. Juk neplanuoji dirbti nelegaliai ir būti gėdinga ekonominio šešėlio dalimi? Žinoma, ne. Tiesa, galvoji, kad visa ta biurokratija gali būti labai sudėtinga ir jos vengi. Ne paslaptis – daugelį tai atbaido nuo individualios veiklos. Tačiau visai be reikalo, nes būti freelanceriu Lietuvoje galima tik dviem paprastais būdais: įsigijus verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą. Paprastai būtent antrasis variantas yra tinkamas didžiajai daliai freelancerių (daugiau apie abi galimybes skaityk čia). Patikėk, gauti individualios veiklos pažymą – juokų darbas. Tai gali padaryti, nuvykęs į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) arba tiesiog internetu per kelias minutes. O geriausia, kad tokia pažyma galioja nuo jos tinkamo prašymo pateikimo dienos. Vadinasi, gali ją išsiimti tuomet, kai jau turėsi mokėti pasiryžusį klientą.

Gerai išsiaiškink, kokius mokesčius turėsi mokėti

Mokesčiai – taip pat vienas didžiausių baubų, daugelį atgrasantis nuo individualios veiklos. Bet kaip ir dauguma baimių, mokesčių baimė dažniausiai irgi kyla iš nežinojimo. O sužinoti viską, ko tau reikės, pradedant dirbti individualiai, gali, perskaitęs šį neilgą tekstą su pavyzdžiu (lengvai suprasi, net jei mokykloje nuolat „pykaisi“ su matematika). Galiausiai, yra individualios veiklos buhalterija. Kiekvienas individualiai dirbantis asmuo privalo vykdyti tam tikrą apskaitą – išrašinėti sąskaitas, pildyti pajamų ir išlaidų žurnalus, deklaruoti pajamas ir panašiai. Laimei, Lietuvoje jau yra specialiai freelanceriams sukurta elektroninė sistema, padedanti atsikratyti minėtais rūpesčiais. Jeigu komunalinius mokesčius moki internetu, o ne spaudos kioske, naudojiesi elektronine bankininkyste, ir sąskaitas esi įpratęs gauti elektroniniu paštu, tikrai nenorėsi apkrauti savęs individualios veiklos popierizmu, kai tam yra šiuolaikiška alternatyva. Naudodamas virtualų buhalterį „CFlow“, galėsi keliais spustelėjimais išrašyti ir išsiųsti sąskaitas, matysi visą buvusių ir esamų klientų informaciją, žinosi, kiek, kam ir kokių turėsi mookėti mokesčių ir seksi kitą svarbią informaciją, pavyzdžiui, kaip ir kada deklaruoti pajamas (daugiau apie individualios veiklos buhalteriją skaityk čia). Žodžiu, mokesčiai neturi tapti kliūtimi, pradedant dirbti savarankiškai. Ir netaps, jei bent valandą laiko skirsi tam, kad juos išsiaiškintum. Na, o jei nekantrauji tuojau pat sužinoti, kiek apytiksliai uždirbtum iš individualios veiklos, įvykdęs užsakymų už tam tikrą sumą, pasinaudok mokesčių skaičiuokle nemokamai.

Kaip susirasti pirmųjų klientų?

Taigi, jau žinai, kokias paslaugas siūlysi potencialiems klientams, turi bent keletą darbų pavyzdžių, pasirūpinai individualios veiklos pažyma ir supranti, kad nuo mokesčių nepabėgsi. Užtektinai žinai apie mokesčių sistemą, o virtualus buhalteris užtikrina, kad nepridarytum klaidų. Tik viena smulkmena – tu dar neturi klientų. Kaip jų rasti? Visų pirma, gali apie tai paskelbti ir savo facebook paskyroje. Jau minėjome, kad pirmaisiais klientais gali tapti tavo draugai arba draugų draugai. Galbūt, kažkas tave rekomenduos. Jei ir ne iš karto, prireikus, žinos, kad gali kreiptis į tave. Antra, sek įvairias specialistų socialiniuose tinkluose grupes – vien facebooke jų gausu pačia įvairiausia veikla užsiimantiems freelanceriams. Štai keletas naudingų pavyzdžių, kurie, ieškant klientų, gali praversti ir tau: Tekstų rašytojai, Redaktorius, Deadline, Ieškau fotografo/operatoriaus, Reikia fotografo, NT brokeriai, Programavimas, Web dizainas, kompiuterinė grafika ir t.t., Freelancer‘ių namai: viskas apie individualią veiklą ir kt. Įvairių grupių facebooke galima rasti ir gerokai daugiau – tereikia paieškoti pačiam ar paklausinėti draugų. Jose gausu nuolat atnaujinamų darbo pasiūlymų. Be to, grupėse gali savo paslaugas pristatyti, pasiūlyti pats. Nebijok klausti, bendrauti su kitais freelanceriais, domėkis. Labai svarbu nuo pat pradžių rūpintis gera savo, kaip specialisto, reputacija. Jei su užsakovais bendradarbiausi tinkamai, atsakingai ir profesionaliai susidorosi su užduotimis, tikėtina, kad ateityje vis daugiau žmonių tave rekomenduos patys.

Pamojuok direktoriui ir darbui nuo aštuonių ryto

Direktorius taip ir nepadidino tau algos, tačiau dar dirbdamas pas jį įmonėje, sugebėjai sėkmingai įgyvendinti keletą individualių projektų. Dabar tu – jau beveik tikras freelanceris! Pats susirandi vis daugiau klientų, kurie patenkinti tavo darbu. Žinoma, kol kas dirbi daug, nes freelancinti gali tik laisvu nuo darbo metu. Tačiau imi suprasti keistą dalyką – kad dirbti individualiai tau bene visomis prasmėmis apsimoka labiau. Jei skirtum tam daugiau laiko, greičiausiai ir uždirbtum kur kas daugiau nei savo pastoviame darbe. O kur dar ta viliojanti laisvė ir nepriklausomybė… Malonus darbas namuose… Vieną dieną tu tvirtai apsisprendi – būsi freelanceris ir niekas daugiau. Tikras freelanceris. Ryžtingai nueini pas direktorių ir pareiški, išeinąs iš darbo. Staiga jis pasiūlo tau didesnį atlyginimą, bet tau tai kelia šypseną. Dabar jau per vėlu – tu susižavėjai individualaus darbo privalumais. Direktorius nepasiduoda ir pažada dar kiek pakelti algą, bet tu nė nemirkteli. Po kelių akimirkų jis apmaudžiai pasirašo ant tavo prašymo išeiti iš darbo. Pagaliau! Dabar tu – šimtu procentų freelanceris! Nebeturi atsarginių galimybių, vien tik perspektyvas, kurios priklauso nuo tavęs. Nė nepastebi, kaip varžantį ofiso kostiumą, laikui bėgant, pakeičia patogūs naminiai marškiniai su palmėmis, o stresą ir nuolatinę įtampą – akimirkos ramybė. Tačiau tu neužsnūsti ant laurų, nes supranti, kad freelanceriai irgi privalo dirbti, kad užsidirbtų, kad klientai neatsiranda iš niekur, ir kad pagrindinė kliūtis sėkmingai freelancerio karjerai – tinginystės pagunda. Todėl mokaisi planuoti savo laiką, tobulini įgūdžius, domiesi naujovėmis. Tu dirbi ir uždirbi daugiau nei kada nors būtum pagalvojęs. Pats nustatai savo paslaugų kainas, kurios kyla, didėjant tavo patirčiai ir užsakymų skaičiui. Kadangi žinai, kad žodis „freelanceris“ nesukelia didžiulio įspūdžio aplinkiniams, seniai nebekreipi dėmesio, kai kas nors iš jų juokais pavadina tave paprasčiausiu bedarbiu. Tu supranti, kad dirbti individualiai – tai dirbti daug, tačiau tikslingai, pagal savo paties supratimą ir patogumą. Dabar tu – pats sau bosas. O bosas niekuomet neina į darbą aštuntą ryto.

Jau dirbi individualiai? Pasidalink savo sėkmės istorija šiame blog’e (nemokamai pareklamuosime tavo teikiamas paslaugas, be to, gausi dovanų)! Rašyk mums el. paštu info@cflow.lt arba siųsk asmeninę žinutę feisbuke.

O likusius (esamus ir būsimus) „freelancerius“ kviečiame nemokamai išbandyti laisvai samdomiems specialistams sukurtą elektroninę apskaitą


Foto: unsplash.com 

Komentarai

Karantinas kai kuriems freelanceriams reiškia draudimą dirbti. O kaip su įsipareigojimais?

2020.03.16

Teisininko komentaras Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bent dviems savaitėms kai kuriems freelanceriams draudžiama arba pasidaro neįmanoma dirbti: negali išvykti į užsienį, nevyks suplanuoti renginiai, negali teikti kai kurių paslaugų. O daugeliui freelancerių tokia padėtis reiškia pradelstą lizingo ar būsto paskolos mokėjimą, taip pat artėja pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo laikas.  Apie teisinį karantino vertinimą […]

Skaityti daugiau

7 patarimai, kurie padės tapti sėkmingu „freelanceriu“

2019.07.05

Dirbti savarankiškai gali bene kiekvienas, tačiau, norint, kad individuali veikla taptų realiu pragyvenimo šaltiniu, o ne papildomu uždarbiu ar hobiu, reikia šiek tiek labiau pasistengti. Štai 7 patarimai, kuriais vadovautis turėtų kiekvienas „freelanceris“.

Skaityti daugiau

Jie – „freelanceriai“. K. Jarmalytė: „Tapyba ant drabužių meną priartinu prie žmonių“

2017.09.10

Rubrikoje „Jie – „freelanceriai“ lankosi kūrėja Karolina Jarmalytė. Naujame interviu mergina atskleidžia, kaip atsisakė aukštų pareigų ir pasinėrė į tapybą, dalinasi mintimis apie savarankišką darbą ir meną, kuris artimas visiems žmonėms. 

Skaityti daugiau
freelanceris

„Freelanceris“ Lietuvoje: kaip pradėti dirbti individualiai?

2016.06.01

Tau seniai atsibodo „ofisinis“ darbas nuo aštuntos iki penktos, rutina ir tai, kad direktorius iki šiol nepadidino algos. Gal verčiau dirbk individualiai ir būk „freelanceris“?

Skaityti daugiau

„Pakrantė“ – gamtos apsuptyje įsikūrusi bendradarbystės erdvė kūrybininkams

2018.12.18

Anot Giedrės Krylovaitės, „Pakrantės“ „coworking’as“ išsiskiria tuo, kad yra įsikūręs gamtos apsuptyje ir yra ideali vieta kūrybininkams, kurie čia gali naudotis net teniso kortais.

Skaityti daugiau

Jie –„freelanceriai“. Grafikos dizainerė Rūta: „Klientai patys dažnai nežino, ko nori“

2018.12.18

Savamokslė grafikos dizainerė įsitikinusi, kad dauguma jos kolegų susiduria su įnoringais klientais, ir atskleidžia savo metodą, kaip kovoti su užsakovais, kurie ir patys ne visuomet supaiso savo įgeidžių.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvių tinklas „Happspace“ Kaune „freelanceriams“ siūlo net masažus

2018.12.01

„Happspace“ lokacijose ypatingas dėmesys skiriamas ne tik darbui, bet ir poilsiui, laisvai samdomi specialistai, panorėję, čia gali atsipalaiduoti masažo kambaryje arba numigti būtent tam sukurtoje vietoje.

Skaityti daugiau

Bendradarbystės erdvė „Altspace“ plečiasi: ypač laukia kūrybinių industrijų atstovų

2018.11.06

Didelio susidomėjimo sulaukęs ir didžiules ambicijas pademonstravęs „hub’as“ lapkričio 5 dieną atidarė antrąjį savo padalinį.

Skaityti daugiau
Vilnius Tech Park

Bendradarbystės erdvė „Vilnius Tech Park“: žaliuojanti oazė „freelanceriams“ ir startuolių komandoms

2018.09.27

Rubrikoje „Bendradarbystės erdvės“ – žaliuojančioje Vilniaus oazėje įsikūręs „Vilnius Tech Park“, kuriame vietą atranda ne tik „freelanceriai“, bet ir įvairaus dydžio startuolių komandos bei investuotojai.

Skaityti daugiau

„Jie – „freelanceriai“. Du viename: D. Pauliuščenkaitė – ir meno vadovė, ir tekstų kūrėja

2018.09.23

Deimantė sėkmingai įsisavino dvi specialybes – tekstų kūrėjos bei meno vadovės – ir jau kurį laiką teikia individualias paslaugas tokiems klientams, kaip „Garnier“, „Fructis“ ar „Viaplay“.

Skaityti daugiau